Általánosságban csapvizet fogyasztani biztonságos, de ez nem azt jelenti, hogy tökéletesen feltétel nélkül igaz ez minden esetben. Van néhány oka annak, hogy a legjobban szűrt víz is tisztátalannak tűnhet számodra, a víz akár szennyeződhet feldolgozás után is, miközben áthalad otthona csövein.

Könnyű paranoiásnak lenni, ami az ivóvizet illeti, könnyű érezni azonnal az ivóvizen, hogy valami nincs rendben vele, azonnal érződik, ha nem a megszokott vizet kortyoljuk.

4 egyszerű módon megállapíthatjuk, ha valami nincsen rendben a csapvízzel:

– Felhősnek látszik a pohárba kiengedett víz

A csapvíz, ami tökéletesen van tisztítva, mindig tisztának látszik. Ha a víz felhősnek vagy “tejesnek” látszik, ne idd meg azonnal. Hagyd állni néhány percig, hogy látszódjon, eltűnik-e, ez a ködös, felhős jelenség. Ha kitisztul rövid időn belül, akkor egy ártalmatlan jelenségről van szó, csapdába esett levegő okozhatta amit láttál. A nyomás alatt tartott víz megtartja magában a levegőbuborékokat. Amikor megszűnik a nyomás, a víz kifolyik a csapon, és a levegő elszökik a vízből.

A felhős víz szintén lehet annak a jele, hogy a víz túl “kemény”. A kemény víz tartalmaz olyan ásványi anyagokat mint a kalcium és a magnezium. Ezek az ásványi anyagok nem szükség szerint veszélyesek, de be tudják felhősíteni a vizet. Ha van vízlágyítód, és tapasztalod a jelenséget, bizonyosodj meg róla, hogy tökéletesen működik a rendszered. A felhős vizet szintén okozhatja, hogyha a csövekben por, kosz vagy homok kerül. Ha erre gyanút látsz, érdemes azonnal szakember segítségét kérni.

– Fémes íze van a víznek

Ez a leggyakoribb probléma a háztartási vízzel. Ha a probléma elég mélyen gyökerezik, a víz talán még rozsdás, elszíneződött színt is felvehet. Meglepően, a víz azért lehet fémízű, fémszínű mert…. fém van benne! Pontosabban a vas, cink vagy mangán lerakódások szivárogtak bele a vízbe. Ez a probléma a víz tisztítása után is létrejöhet a szállítócsövekről.

Ha csak a melegvíz fémes, akkor valószínűleg a vízmelegítő okozza a problémát. Öblítse át a vízmelegítőt, hogy megbizonyosodjon a probléma okozójáról. Ha a hideg víz is fémes ízű, akkor valószínűleg a vízellátó csövek rozsdásak, korrodáltak, amin ha keresztülhalad a víz, apró fémpelyheket szállít magával. Ebben a szituációban szükség lehet professzionális segítségre, hogy fel legyen tárva a hiba és szakszerűen legyen orvosolva.

– Szagos a víz

A jól kezelt csapvíz sohasem lehet szagos. Ha mégis, akkor az azt jelenti, hogy valami olyasmi került bele, aminek nagyon nem kellett volna belekerülnie. Különböző vízszennyeződések különböző furcsa szagokat áraszthatnak. Ugyanazok az ásványi anyagok amik fémes ízűvé tehetik a vizet fémes szagot is okozhatnak. Az algák virágzása a vízellátásban penészes szagot eredményezhet, a túl sok vízlágyító só pedig sós illatot eredményez.

Ha meg tudod állapítani, hogy milyen szaga van a víznek, akkor nagyon valószínűleg be fogod tudni határolni, hogy mi lehet a probléma. Ha például fém vagy kén szagú a víz, akkor érdemes átöblíteni a vízmelegítőt. Ha sós, akkor vízlágyító lesz a probléma.

– Ha foltokat hagy a csapvíz maga után

A csapvíz sohasem hagyhat maga után foltokat, nyomokat. Ha a csapvíz szennyezi a mosogatóvizet, vagy a kádat a lefolyó körül. A csapvíz a lefolyó körüli leggyakrabban létrejövő foltja barna illetve a narancssárga színű. Ezek a foltok annak a jelei, hogy a vas illetve rézmaradék kiszivárog a vízbe. Lehet, hogy a vízellátó csövei rozsdásodtak, eltömődtek vagy korrodáltak.

A csapvíz mögött maradó krétás maradékot kalcium és magnézium alkotja. Ez annak a jele, hogy a víz túl kemény. Függetlenül attól, hogy a csapvíz elszíneződik vagy megmarad-e a szennyeződés, a vízlágyító ellenőrzésével kell kezdenie. Ha a lágyító megfelelően működik, akkor a probléma valószínűleg az ellátóvezetékben keresendő.

Az ellátó csövek rozsdásodnak, korrodálnak természetesen az idő múlásával, különösen ha a víz kemény. Gyakran a csövek cseréje hozhat megoldást a problémára, viszont minden esetben konzultáljon szakemberrel.

Ez nem egy kimerítő felsorolás mindazok közül, amelyek a csapvízével kapcsolatban bajban lehetnek. Ha nem látja feljebb a problémáját, az nem azt jelenti, hogy olyan probléma nincs és nem is létezik. Ne pánikoljon, de ne is hagyja figyelmen kívül a problémát, illetve a probléma gyanúját se.