Legtöbbünk csak néhány alkalommal vásárol új kazánt életében, ám a fűtési rendszerek folyamatosan változnak, és hatékonyságuk javul. Tehát nehéz lehet tudni, hogy mit válasszon az Ön igényeihez mérten. Alapvetően háromféle kazán létezik.

Kazán típusok és tulajdonságaik

A kombinált kazán egyaránt rendkívül hatékony vízmelegítő és központi fűtőkazán egyetlen kompakt egységben. A kombi kazánok közvetlenül a hálózatról fűtik a vizet, így nincs szükség melegvíz tároló palackra vagy hidegvíz tároló tartályra a tetőtérben. A kombinált kazánok tökéletesek kisebb beltérhez is. A kombinált kazán előnyei: költséghatékony, energiahatékony, nincs szükség víztároló palackra, amely nagyobb helyet vesz igénybe. Nincs szükség forróvizes palackra, így további helyet takarít meg. A forró vizet hálózati nyomással szállítja, ezért nincs szükség külön szivattyúra. A kombinált kazán telepítése általában olcsóbb, mivel kevesebb a csővezeték, ráadásul soha nem fogyik ki a forró víz.

A rendszerkazánhoz melegvíz-tároló henger szükséges, de nincs szükség tartályra a tetőtérben. A kazán olyan elemekkel rendelkezik, amelyek biztosítják mind a fűtést, mind a meleg vizet, és összeegyeztethető a napenergiával működő vízmelegítő rendszerekkel is, amelyek környezetbaráttá teszik, és alacsonyabb energiaszámlákkal járnak. A rendszerkazán ideális egynél több fürdőszobával rendelkező házakhoz. A hagyományos kazán pedig a harmadik kategória. Ezeknek a kazánoknak hidegvíz-tároló tartályra van szükségük a tetőtérben a melegvíz-palack táplálására, valamint egy tartályra, amely fenntartja a központi fűtési rendszer vízszintjét. A normál, hagyományos kazán a legjobb megoldás egy meglévő kazán cseréjére olyan házakban, ahol már van egy hagyományos fűtési és melegvíz-rendszer, amely külön melegvíz-palackhoz van csatlakoztatva. A három kategória közül tehát mindenki megtalálhatja az ízléséhez leginkább illő kazántípust.