A gázszivárgásra figyelmeztető eszközök általában egy érzékelőből illetve egy szolenoidból állnak és minden lakásba kötelező eszköznek számít, ahol gázkészüléket vagy nyílt lángú készüléket üzemeltetnek.

A gázérzékelők nagyon fontos szerepet játszanak a mindennapi biztonságunk érdekében, hiszen ezek az eszközök kifejezetten a gázszivárgásra lettek kifejlesztve, így megóvja tulajdonosát és a környezetében lévő embereket nagyobb tragédiák kialakulásától.  Az eszköznek köszönhetően, érzékelés után azonnali gázellátás megszűnése következik, még akkor is, ha Ön nem tartózkodik a lakásban. Ezt követően érdemes egy erre a célra szakosodott gázszerelő szakemberrel átvizsgáltatni az otthonában megtalálható összes gázkészüléket és vezetéket, majd miután helyreállt, újra lehet indítani a rendszert.

Nagyon fontos, hogy még mielőtt bármit is tennénk, ahogy észleljük a gázszivárgást, szellőztessük ki a helyiségeket és ne használjunk nyílt lángot vagy a helyiségben megtalálható villanykapcsolókat, amíg az teljes mértékben biztonságos nem lesz.

A gázérzékelőt abba a helyiségbe érdemes elhelyezni, ahol a legnagyobb esélyt lát a gázszivárgásra, körülbelül 30 centiméterre a mennyezettől.