Számtalan cikk született már itt a weboldalon is annak kapcsán, hogy milyen kazánt érdemes választani, valamint a különféle fűtési alternatívákról is szót ejtettünk már. Most egy pár praktikus tanács által szeretnénk hozzájárulni a sikeres kazán kiválasztáshoz.

Talán mondanunk sem kell, hogy kazánt az egyéni igényeknek megfelelően kell választani. Viszont számtalan olyan kérdés van, amivel a hatalmas választékot le lehet csökkenteni. Ilyen például, hogy a kazánt hol szeretné elhelyezni? Ez azért is lényeges, mert ebből következik az a kérdés, hogy mennyire hangos a kazán. Ugyanis, ha nagyon hangos a kazán és az élettér közvetlen közelében van, akkor azzal is számolni kell, hogy nagyon zavaró lesz. Éppen ezért jól át kell gondolni, hol lesz a kazán helye. Ha kazánt szeretne beszereltetni, óhatatlanul is felmerül a kérdés, hogy hol van a kémény és mikor volt utoljára ellenőriztetve. Szintén lényeges kérdés, hogy a kazán üzemeltethető-e a megadott kémény hosszal. Az egyik legegyértelműbb dolog, amit végig kell gondolni, hogy mekkora a rendelkezésre álló hely, el fog-e férni a kazán.

Fontos végig gondolni, hogy a kazán pontosan mire kell, vagyis csak fűteni szeretne vele, esetleg meleg víz melegítésre is szükség van-e. Ha igen, akkor az is fontos, hogy pontosan mennyi vizet szeretne felmelegíteni vele. Azt is végig kell gondolni, hogy otthona milyen méretű, valamint a kazán mekkora teljesítménnyel rendelkezik. Ha túl kicsi a kazán, akkor nem tudja majd felfűteni a teljes lakást, ha viszont túl nagy, akkor felesleges többlet fogyasztást fog okozni. Bármilyen kazán mellett is teszi le a voksát, fontos ellenőrizni, hogy mennyi időre szól a garancia, valamint annak is megéri utánanézni, hogy milyen az adott márka szerviz háttere. Ha bővebb információkkal rendelkezik és válaszol a fenti kérdésekre, akkor nagyobb eséllyel fog jó döntést hozni.