Függetlenül attól, hogy otthonában kazánok, radiátorok, vagy más típusú fűtési rendszerek vannak, fontos megállítani a hő kijutását a lakásból, különben évente több ezer forintot pazarolhat a fűtési számlán, ha nem a házat, hanem az udvar levegőjét melegíti.

Hőfenntartás hatékonyan

A házban termelt hő akár 25% -át elveszítheti az ablakok és ajtók miatt. A modern kettős vagy hármas üvegezésű ablakoknak és ajtóknak kint kell tartaniuk a huzatot, és meg kell akadályozzák, hogy a hő nagy része elhagyja a szobáját. Rendelkezésre áll energiahatékony üvegezés is, amely segít még több hő megtartásában. Ha régebbi ablakai és ajtói vannak, van néhány egyszerű lépés, amelyet megtehet anélkül, hogy újakat kellene vásárolnia. Ide tartozik a tömítések cseréje, a keretek körüli esetleges rések lezárása, szigetelés felszerelése vagy másodlagos üvegek beszerelése. Még az is sokat segíthet a hőfenntartásban, ha a függönyöket behúzza, amikor a fűtés be van kapcsolva, ez is nagy változást jelenthet.

A hő 15% -át a földön keresztül is elveszítheti. Ha fapadlója van, akkor annak biztosítása, hogy szőnyeg vagy laminált padló van az eredeti táblák fölé helyezve, csökkenti a huzatot és csökkenti a hőveszteséget. A padló alatti hely is szigetelhető, amely megakadályozza a hő legnagyobb részének kijutását. A ház tetőfelülete általában sokkal kisebb, mint a falak, de a hő itt is kijuthat, tehát akár 25% -át is elveszítheti a hőnek, ha a tető nincs szigetelve. A hagyományos padlást úgy lehet szigetelni, hogy egy anyagot illesztenek a gerendák közé. Alternatív megoldásként a csempe alatti területet habbal lehet szigetelni. Ha van helyiség a tetőtérben, akkor ezeket a belső falszigeteléshez hasonló módszerrel lehet szigetelni, ahol a táblák belső felületére vannak felszerelve, majd beborítva. Ha a kazán meghibásodott vagy régi és nem hatékony, vagy ha nincs központi fűtése telepítve, akkor még több pénzt takaríthat meg a számláin a rendszer frissítésével.