Murphy törvénye szerint ami elromolhat, az el is fog romlani, így van ez a toalettekkel is, amelyik eldugulhat, az el is fog dugulni. Általában miután ez megtörtént az első lépés ilyenkor az szokott lenni, hogy kézbe veszünk egy toalett pumpát és munkához látunk…. De mi történik akkor, amikor nem lehetséges? Mivan akkor, ha egy új helyre költöztél és nincs ilyen eszköz a birtokodban? Esetleg egyik barátodnál töltöd az estét, de ő nem rendelkezik ilyen eszközzel…. Lényeg a lényeg, nem számít, miért nincs ilyen eszköz a birtokodban, az számít, mi lesz a következő lépésed. Nyilvánvalóan szeretnéd egy ilyen szituációban megszüntetni a dugulást, azonban nem lesz annyira kellemetlen toalett pumpa nélkül sem, mint amennyire most feltételezed! Több módja is van, hogy elhárítsuk a dugulást pumpa nélkül is, ezeket érdemes első kézből megpróbálni:

Melegvíz

Először is fogj egy vödröt tele meleg vízzel… Fontos, hogy meleg víz legyen, de ne forráshoz közeli állapotú. A nagyon forró víz el tudja repeszteni a porcelán wc-csészét. Öntsd a melegvizet a toalettbe, addig a pontig, ameddig majdnem teljesen megtelik és hagyd ott várakozni. A meleg segít lebontani a kemény anyagokat és a víz mennyisége kisebb nyomást idéz elő, amitől hirtelen lezúghat az egész, ami számunkra kifejezetten jó hír, amennyiben így történik, ha mégsem, akkor ne essünk kétségbe, jöhet a második lépés:

Mosogatószer

Önts mosogatószert a wc-be. Hagyd állni legalább 15 percig. A mosószer segít lebontani a szilárd anyagokat, valamint szappanoz, a kenését biztosítja a csöveknek, elemeknek, megkönnyíti, hogy lecsússzon a csatornába az eltömődött anyag. A mosogatószer használata után próbálja meg újra a “melegvíz-trükköt”. Öntsön újra a WC-csészébe forró, de nem forrásban lévő vizet. Hagyja újra állni, ezúttal körülbelül 30 percig.

Ha ez sem segített, öblítsen újra, majd ismételje meg a folyamatot, viszont ezúttal hagyja állni a mosogatószeres vizet egész éjszaka.

Epsom Só (magnézium-szulfát, -keserűsó)

Ha van kéznél epsom só, akkor szerencsénk van. Ezt a sót hozzákeverve vízhez olyan kémiai reakciókat indít be, amelynél a víz elkezd bugyogni, bugyborékolni. Ez a folyamat nagymértékben segíthet elhárítani a dugulást.

Öntsön egy komolyabb mennyiségű epsom sót a WC-csészébe, hagyja ülni 15 percig, majd öblítsen. Az első öblítés után pozitív eredményeket kell látnia. Össze lehet kombinálni ezt a technikát a mosogatószerrel és a forróvíz trükkel.

Drótfogas

Ez mindenképpen a legdirektebb megoldás, hogy megszüntessünk egy dugulást. Ha már túlvagy a kémiai és a melegítéses folyamatokon sikerélmény nélkül, akkor itt az ideje előkeresni egy drótfogast. Bontsa szét a drótfogast, majd helyezze a WC-csészébe.

Ez piszkos munka lehet, úgyhogy javasolt gumikesztyű használata.

Ha sikerrel jártál, akkor gratulálok, már csak néhány dolog maradt: el kell menni a boltba, és venni egy WC pumpát. Ezek a WC pumpa nélküli technikák sokat segíthetnek, de csak ideiglenes megoldások. Következő lépésként érdemes megvizsgálni, hogy gyakran történik-e dugulás, ha igen, akkor érdemes lehet szakember segítségét kérni, mert komolyabb probléma is meghúzódhat a háttérben.