Ha nyaralni készül, mindig hosszú listát kell figyelembe vennie. Az útlevelek, jegyek és pénzek rendezése csak a kezdet. Van még egy szempont, amely miatt sokan aggódnak: mihez is kezdjenek a központi fűtéssel. Erre a kérdésre az a válasz, hogy attól függ, mikor utazik.

A hatékony melegítés a különböző évszakokban

Nyáron a megoldás elég nyilvánvaló. Kikapcsolhatja a fűtést anélkül, hogy bármilyen hátrányos következményekkel járna otthonában vagy magában a központi fűtési rendszerben. A melegebb idő azt jelenti, hogy a fűtés nincs hatással otthonára, miközben ön valahol a tengerpartot élvezi. Ha azt tervezi, hogy az év hidegebb évszakaiban üresen hagyja a házát, különösen – télen -, akkor az a tanács, hogy távollétében hagyja bekapcsolva a kazánt. Ez két célt szolgál: melegen tartja a házat, vagyis kevesebb az esélye a csövek megfagyásának, ha az országot elönti a hideg, és ez azt jelenti, hogy nem tér vissza egy fagyos hideg házba, amikor hazajön a nyaralásról.

Ne feledje, nincs értelme a fűtést teljes gőzzel bekapcsolva hagyni, miközben nincs senki, aki élvezné. Ha a termosztátját mondjuk 16 fokosra állítja le, akkor a rendszere gazdaságos szinten működhet, fenntartva otthonának melegét, ugyanakkor nem használ fel túl sok energiát. A költségek miatt sem kell aggódni – a modern kazánok nem használnak energiát, ha nincs szükség további melegségre. A modern kazánok fagyálló képességgel rendelkeznek éppen egy olyan alkalomra, mint a nyaralás. Aggódhat amiatt, hogy a kazánja az ön távollétében szivároghat, és mivel nem lesz a házban, hogy észlelje a gázszagot, visszatérhet egy füsttel teli házba. Az újabb kazánok meglehetősen biztonságosak – az 1996 óta épített készülékeket olyan biztonsági intézkedésekkel látják el, amelyek valószínűtlenné teszik a szivárgást. Ha a kazán rendszeres karbantartását az ajánlott időközönként szakképzett kazánmérnökök végzik, akkor nagyon kicsi a valószínűsége a szivárgásnak.