A csövek megfagyása káoszt okozhat a házban. Amikor a téli időjárás beköszönt, sok ezer ember ébred fel a hideg fűtőtestekre, meleg víz nélkül és egy olyan kazánra, amely riasztó hangot ad ki. Sok modern kazán hibaüzenetet fog kiadni annak jelzésére, hogy hol és mi a probléma, de sajnos nem mindegyik kazán van ellátva hibajelzővel, és még azok a kazánok is kissé megbízhatatlanok lehetnek, amelyek kijelzik a hibát.

Mi okozza a problémát?

A hideg által okozott problémák többségét a kondenzációs kazánok képezik. Ahogy a neve is sugallja, a kondenzációs kazánok rendszerük melléktermékeként kondenzációt produkálnak. Ezt egy kis műanyag csővel vezetik ki a házból, de amikor a hőmérséklet csökken, ez a cső különösen érzékeny a fagyásra. Ha ez megtörténik, és a kondenzátorcső valójában lefagy, akkor dugulás jön létre, és a kazán nem képes működni, így szembesülnie kell a hideggel fűtés vagy forró víz nélkül. Ez messze áll az ideálistól. Mielőtt a hideg időjárás bekövetkezett volna, az energiaipari, kazángyártó és vízügyi társaságok mindenkit arra buzdítottak, hogy biztosítsák víztartályaik és csöveik szigetelését, az ív, szelep és szerelvény minden rését lefedve.

Vannak olyan dolgok, amiket megtehet a megelőzés érdekében: Különös figyelmet kell fordítani a leghidegebb területeken lévő csövekre – garázsokra, padlókra stb. Ezen az alacsony hőmérsékleten még a leglassabban csepegő csapok is okozhatnak gondokat. A YouTube-on és az egész interneten található tanácsokkal és áttekintésekkel nem kell vízvezeték-szerelőnek lennie, hogy meg tudja javítani ezeket. Különösen akkor, ha egyébként otthon ragad a hó miatt. A gázhiánytól való félelmet és a fűtési számlákkal kapcsolatos saját aggályait illetően természetes lenne, ha kikapcsolná a fűtést, ha nem tartózkodik otthon. De próbálja alacsony hőmérsékleten tartani a lakást, hogy megvédje csöveit a hidegtől.