Annak érdekében, hogy a gázrendszere és a gázkészülékei biztonságban legyenek szükség van a gázkészülékek rendszeres ellenőrzésére és tisztítására. Annak érdekében, hogy a karbantartás a megfelelő szabvány szerint teljes legyen, néhány tippel szolgálunk amit igen hasznosnak fog találni. Győződjön meg róla, hogy az illetékes szakember rendszeresen elvégzi a gázrendszer és a gázkészülékek karbantartását. Ez azért fontos, mert ez a munka nagyon veszélyes lehet, ha a háztulajdonos vagy egy nem engedélyezett vízvezeték-szerelő végzi.

Milyen karbantartást érdemes gyakran elvégezni?

Engedély nélküli személy számára tilos egy gázrendszeren dolgozni, ami a biztosítások érvénytelenségéhez vezethetne. Fontos megjegyezni továbbá, hogy haláleset vagy baleset bekövetkezése esetén a nem engedélyezett vállalkozó teljes felelősséggel tartozik. A karbantartást évente vagy kétszer kell elvégezni, az adott készüléktől függően. Az ajánlott karbantartási ütemterv és egyéb biztonsági információk megtalálhatók a használati útmutatóban vagy az interneten. A rendszeres karbantartás mellett fontos, hogy a gázkészülékek naprakészek az új fűtési szezonra. A gázszerelő vagy vízvezeték-szerelő ismerni fogja az összes információt, de fontos, hogy  ön is ismerje az alapvető információkat, különösen, ha fenntartja a rendszert.

Gázfelülvizsgálat

Gázfelülvizsgálat

Szükséges az összes égő rendszeres szabályozása és tisztítása. Ezzel elkerülhető a helytelen égés, ami jelentős károkat okozna. Ezenkívül épen tartja az égőit, biztosítva, hogy elkerülje az eltömődést és a maradékanyagok felgyülemlését. A tömlőket és csatlakozásokat is évente kétszer ellenőrizni és cserélni kell ha sérültek vagy hibásak. A gázvezetékeket és csöveket ellenőrizni kell a károsodás, elzáródás és korrózió miatt. Ezenkívül a régi horganyzott csöveket és szerelvényeket új rézvezetékekre kell cserélni. Ha gázszagot érez, rendkívül fontos, hogy kövesse a gázbiztonsági óvintézkedéseket. Miután ez biztonságosan megtehető, kapcsolja ki a gázt a forrásnál!