Mítoszok a szolár medencemelegítésről

Van néhány tévhit a napenergiával működő medencefűtőkről, amelyekről többnyire olyan emberek vitatkoztak, akik még soha nem telepítettek ilyet, sőt működés közben sem láttak napenergiás medencefűtőt. Ez a bejegyzés a medencék szolár fűtésének néhány mítoszáról szól – azokról, amelyeket újra és újra hallunk.

Medencemelegítés mítoszok

Sokan azt mondják, hogy a napelemes fűtés csak napi 1 fokot képes melegíteni, hetente 7 vagy 8 fokot maximum. Nos, el kell mondanunk, láttunk már olyat is, hogy 7 vagy 8 fokot melegített egy nap alatt! Ez csak attól függ, hogy hány napelem van, és mennyi napsütést kap. Van olyan is, aki felmelegíthette a fűzött szabadtéri fürdőt 35 fokosra – mindössze 30 perc alatt! Ez olyan gyors, mint amire bármelyik gázfűtés képes lenne. Természetesen ezt csak napközben teheti meg a rendszer. Sokak szerint a napfűtés csak annyi hőt ad hozzá a medencéhez, mint a külső levegő hőmérséklete. Az elmélet itt az, hogy ha kint csak 20 fok van, akkor a medencét csak 20 fokos hőmérsékletre lehet szolármedence-fűtéssel felfűteni. Ez nem igaz, hiszen könnyen emelheti a víz hőmérsékletét magasabb szintre, mint a külső levegő. Egy másik mítosz szerint a szolárfűtés csak világos, napsütéses napokon működik.

A legjobban világos, napsütéses napokon működik, ez tény, – de még akkor is, amikor borús az idő és a nap ritkán jelenik meg, meleget nyer ki a levegőből. Ha azonban esik az eső, vagy felhős, alacsony hőmérséklet mellett, akkor a szolár medence fűtésének működtetését a legjobb elkerülni, mivel ez valóban hűtheti a medencét. A szolárvezérlő használata maximalizálja a hőmérséklet kihasználását. Sokan azt mondják, hogy a napelemes medencefűtő panelek csúnyák. Valakinek talán igen, de annak, aki szereti a pénzt megtakarítani, miközben megmenti a bolygót, azok a fekete panelek a tetőn megtisztelő látványt jelentenek, és igazi beszélgetés kezdeményező témák is egyben. A medence napelemeit láthatatlanul, a kerítés hátuljára vagy egy árnyékos pavilonra esetleg egy medenceház tetejére is felszerelheti.