Otthonának vagy vállalkozásának fűtése az egyensúlyról szól. Egyrészt melegíteni kell, de másrészt nincs feneketlen készlete, hogy magas fűtési számlákat fizessen havonta.

A kettő közötti különbségek

Számos módon melegítheti otthonát hatalmas fűtési számlák nélkül – a megfelelő fűtési rendszer kiválasztása az egyik ilyen mód. A hő első formája, amelyet megvizsgálunk, egy sugárzó fűtési rendszer. Ezek melegítik a helyiségben lévő tárgyakat, nem pedig a levegőt. A padlófűtés a sugárzó hő egyik formája, mivel az aljzat alatt lévő műanyag csövekben keringő meleg melegíti a padlót. A padlóburkolat, például kő, csempe, laminált padló vagy szőnyeg megragadja a hőt. Viszont az alapterület hője felmelegíti a szobában lévő tárgyakat – beleértve önt is! Ez a hő enyhébb formája, sokkal kényelmesebb és a korai civilizáció óta létezik. Konvekciós fűtés: Valószínűleg ismeri a fűtés ezen formáját, bár lehet, hogy nincs is tudomása róla. A radiátorok és a központi fűtési rendszerek a hő konvekciós formái.

Meleg vizet juttatnak a helyiség radiátoraiba. Viszont ez melegíti a levegőt, emiatt a meleg levegő felemelkedik, majd lehűlve ismét lecsökken. Ezt a ciklust többször megismételjük az üzemórák alatt. A sugárzó fűtés energiatakarékos – az aljzatban keringő víz alacsonyabb hőmérsékletű. Ez azt jelenti, hogy kevesebb energiát használ a tér melegítéséhez. Egészségesebb is – sok asztmás és bőrbetegségben szenvedő ember tapasztalhatja, hogy a központi fűtésű otthonban a levegő túl száraz lehet; ettől a légzés nehezebbnek tűnhet. A sugárzó hő nem mozgatja a levegőt – a konvekciós hő miatt a szoba levegője kavarog, és ez azt jelenti, hogy a levegő által szállított poratkák, por és egyéb mikroszkopikus detritek keringenek a tér körül; ez kellemetlen érzés lehet. A hagyományos fűtési módszerek hosszú ideje megszokottak Magyarországon. Ezek azok a hőformák, amelyekhez hozzászoktunk, ezekben bízunk és bizonyos mértékben meg is értjük ezek működését.