A négyféle csaptelepfajta igazán furcsa jelenség. Ha megfigyeljük az összes toalett ugyanúgy működik, igaz? Ha megnyomjuk a fogantyút, akkor a WC elpirul. Vége. De a csaptelepek esetében nem ez a helyzet, inkább úgy tűnik, hogy minden csaptelep esetében kicsit más a helyzet. Megvan rá az esély, hogy még az Ön otthonában elhelyezett csaptelepek sem működnek azonos elven.

Tulajdonképpen ez nem probléma, végülis amíg ön tudja, hogy hogyan kell használni őket, nem igazán számít, hogy hogyan működnek. Ha azonban problémája van, a csaptelep sajátosságai aggodalomra adhatnak okot. A csaptelepeknek 4 fő típusa létezik, és mindegyik különféle módon működik. Mielőtt elkezdené fontolóra venni a csap rögzítését, tudnia kell, hogy milyen típusú készüléket tervez beépíteni. Íme a típusok:

Kompressziós csaptelepek

A 4 típus közül a legrégebbi. Az összes kompressziós csaptelep külön forgatható fogantyúval rendelkezik a hideg és meleg víz számára. Kézzel húzza meg és forgatja el a tekerhető egységet, lazításkor utat engedve a víznek, majd elzárása, szorítása gátat képez a folyó víz útjának. Ezen fogantyúk használata körülbelül olyan, mintha egy csavart forgatna (alapvetően erről is van szó!)

A kompressziós csaptelep fogantyúi két szárrészhez kapcsolódnak (mindegyik fogantyúhoz egy). A szárösszetevők lényegében csavarok, amelyek végén alátétek vannak. Ezek az egységek a csap szelepülésén ülnek, ahol a víz folyik a csapba. Amikor bezárja a csapot, akkor a szár-szerelvényt a szelepülésig hajtja. Amikor eléri a szelep ülését, a szár alátétje összenyomódik a szelep ülésén, és levágja a vízáramot. Amikor ismét kinyitja a csapot, a mosógép felmegy és lehetővé teszi a víz újbóli áramlását.

Gömbcsapok

A kompressziós csaptelepektől eltérően, a gömbcsaphoz csak egy fogantyú tartozik mind a meleg, mind a hideg vízhez. Különösen általánosak a konyhai mosogatókban. A csapjának fogantyúja félig szabadon felfelé és lefelé fordulhat, és oldalról oldalra képezheti, akkor valószínűleg gömbcsapról van szó. A víz hőmérséklete, nyomása és áramlási sebessége mind attól függ, hogy hol helyezi el a gömbcsap fogantyút.

Egy gömbcsap fogantyúja irányítja a forgó gömböt, az úgynevezett karos gömb szerelvényt. A karos gömbszerelvény a csaptestében található. A szerelvény rugók és bemenetek rendszerén helyezkedik el közvetlenül a nyílás felett, ahol a víz átvezet a csaphoz. A golyóba kamrák és rések vannak beépítve. Ezek a nyílások igazodnak a hideg és meleg bemeneti ülésekhez a csaptest belsejében. A golyó manőverezésével összehangolja a golyó réseit a csapban lévő bemeneti ülésekkel, és ellenőrizheti, hogy a víz miként áramlik a csapban.

Lemezcsapok

A lemezcsap típusú csaptelepek sokkal újabb tervezésűek, akár kompressziós, akár gömbcsapokhoz képest. A golyós csaptelepekhez hasonlóan úgy is tervezték, hogy ne támaszkodjanak az alátétekre. A tárcsacsapok szintén jelentősen tartósabbak, mint a kompressziós vagy a gömbcsapok. A lemezcsaptest sokkal szélesebb, mint más típusú csaptelepek, és általában hengeres alakúak. A tárcsacsap-fogantyúk felfelé és lefelé és oldalra mozognak, mint a gömbcsapok, de általában nincs annyi szabad mozgásuk.

A csaptelep nagy, hengeres teste két kerámia tárcsát tartalmaz: egy felső tárcsát és egy alsó tárcsát. A felső tárcsa a fogantyúval forog, míg az alsó tárcsa a helyén van. Ez a két csiszolt korong egyaránt tökéletesen sima, tehát összepréseléskor vízálló tömítést képeznek. Amikor kinyitja a csapot, hogy a víz áramolhasson, a felső korong elválasztja az alsó korongot. A víz áthalad az újonnan létrehozott résen, amíg újra nem zárja a csapot.

Patronos csaptelepek

A listán szereplő más típusú csaptelepekkel ellentétben a patron csaptelepek egy vagy két fogantyúval is rendelkezhetnek. A kompressziós csaptelepekkel ellentétben azonban a vízáramlás szabályozásához nem kell elforgatnia a csaptelep fogantyúit. Ehelyett egyszerűen elfordíthatja a patron csaptelepét a vízáram elindításához. Hacsak nincs valami baj, a fogantyúnak “sima” és “be” állásba kell forognia egy sima, könnyű mozgással. Az egykezes fogantyúk csaptelepei felfelé és lefelé mozognak a vízáramlás szabályozására, az oldalsó oldalról a hőmérséklet szabályozására, mint például a lemezes csaptelepek.

VízkőA patroncsapok üreges fémpatront tartalmaznak a csaptestben. Ez az üreges patron lezárja a csapot, megakadályozva a víz áramlását mind a meleg, mind a hideg vízvezetékből. A csap kinyitásakor előre tolja a patront, előre helyezett helyzetében a patron már nem takarja el a vízvezetékeket, így a víz átfolyik a csaptelepen. A hőmérséklet beállításakor kissé elforgatja a patront, hogy megakadályozza a hideg vagy a meleg víz bevitelét.

A csaptelepek megértése nagyszerű első lépés a javításuk megkezdéséhez. Miután azonosította a sajátját, tudni fogja, hogyan kezdjen hozzá a művelethez, hogyan javíthatja azt. A különböző csaptelep-javításokhoz különböző típusú eszközök szükségesek, ezért ne kezdje meg javítóberendezések vásárlását, mielőtt el nem végzi alaposan a kutatást!