A vízkő eredete abban a vízben van, amit elsősorban fogyasztunk, vagyis a csapvízben. Ez főleg kalcium sókristályokból áll, ami jó nekünk és hozzájárul az egészségünkhöz, viszont annak ellenére, hogy úgy tűnik, a vízkőben vannak hasznos anyagok, a csapvíz károsnak bizonyul azok számára, akik bőr- valamint hajproblémával küzdenek.

Azokra is hatással van, akik inkább lágy vízben mosnák kezeiket, és olyanokra is, akik szerint a vízkő hosszútávon tönkreteszi a készülékeket és fűtési rendszereket otthonában. Amikor kemény vizet melegítünk, a kalcium-sókristályok kezdenek szétválni, és szétterjedni a közeli felületen, ahol egy réteges skálát hoznak létre. Ez a folyamat lelassítja a víz áramlását a csövekben. Ugyanez megtörténik a kávégépekkel, mosógépekkel és mosogatógépekkel is.

A vízkő kialakulása a csapokban és a zuhanyrózsákban bizonyítottan egészségtelen és káros lehet egyes emberekre. A csapvízben levő vízkő és a klór irritálhatja a bőrt. Ezzel a vízköves vízzel történő hajmosás is káros lehet, hiszen a haja szalma-szerűvé, szárazzá és törékennyé válhat tőle. Valószínű, hogy a haj egy idő után elkezd töredezni, vagy vékonyodni, hiszen a szőrtüszők eldugulása miatt nem áramlik elég tápanyag a fejbőrbe.