A lefolyó rendszer eldugulása esetén nagyon sok házi praktika és hozzáértő szakemberek munkája lehet a segítségünkre. Hogyan lehet megelőzni a csatornadugulást? A legegyszerűbb mód erre, csakis az odafigyelés és az elővigyázatosság.

Rossz megszokássá válhat, hogy az ételmaradékot, a használt olajat vagy más sűrűbb állagú anyagot a lefolyóba vagy a WC kagylóba öntsük. Úgyis lemegy!- jelentjük ki bátran. Igen ám, de az a kérdés, meddig?  Rövid ideig működik is a dolog, hisz azt tapasztaljuk, amitől meg akartuk szabadulni az el is tűnt a szemünk elől. A rendszerben azonban egyre csak halmozódnak a káros és dugulás veszélyes anyagok, amit mi szabad szemmel nem látunk.

Egy idő elteltével azt vesszük észre, hogy a kellemetlen szagok és más dolgok is visszaáramlanak a lefolyóból. Mert bizony a leküldött anyag nem távozott ki véglegesen, valahol megakadt és egyre csak gyülemlett. Ilyenkor próbálkozunk a házi megoldásokkal, vagy ha az már nem sikerül hívjuk a szerelőt. Évente legalább egyszer ajánlatos tisztítani a lefolyórendszert, de a betervezett tisztítás már nem olyan, mint amikor váratlanul ér a meglepetés.

A legegyszerűbb és megfontolandó tanács ilyen esetben az, ha nem öntünk mindenféle folyadékot felelőtlenül a lefolyónkba. A mondás szerint is: „Nem ott van rend, ahol takarítanak, hanem ott, ahol megbecsülik a rendet.”