Mivel a gáz természetes és hatékonyabb, mint a villamos energia, sok ember gázkészüléket választ az elektromos készülékek helyett. Az ilyen berendezések egyik hátránya azonban az, hogy képesek meghibásodni és gázokat kibocsátani az egész lakásban. A háztartáson belüli gázszivárgás számos hatással lehet a lakásra és az otthoni lakosokra. Éppen ezért ha gázszivárgást észlel, akkor azonnal egy tapasztalt szerelőhöz kell fordulni segítségért.

A gázszivárgás akár tűzvészt is okozhat

A legtöbb gázszivárgás lassú és észrevehetetlen. Ez végül földgáz mérgezéshez is vezethet, ami komoly hatással lehet az otthon lakóira – emberekre, háziállatokra, sőt a növények egészségére is. A földgázmérgezés tünetei közé tartozna a gyomor-bélrendszeri problémák, az allergiás reakciók, a fáradtság, a feledékenység, a magas vörös- és fehérvérsejtszám, a migrén, a fájdalom és a kellemetlen érzés. A gázszivárgások jellemzően romlott tojás szagot okoznak a házban. Ha azonban a gázszivárgás lassú és stabil, akkor ez a szag nem érzékelhető. A romlott-tojás szaga elpárologhat az idő múlásával, hogy ne legyen kimutatható, ami azt eredményezheti, hogy az emberek helytelenül feltételezik, hogy a probléma megoldódott. A gázszivárgás másik jele egy sziszegő hang, amely a sérült vezetékből vagy készülékből származhat.

Gázszivárgás

Gázszivárgás

Az otthoni gázszivárgás másik káros hatása a tûzvész lehetõsége. Ha a gáz eléggé összegyűl egy lakásban, akkor az olyan apróságok is, mint a gyertyagyújtás vagy a sütő égője is az egész lakást felgyújthatja. A gázszivárgás által okozott tűz további robbanásokat okozhat a háztartási készülékekben, amelyek gázzal működnek, például a kemencékben, a forró vízmelegítőkben, kandallókban és kályhákban is. A gázszivárgás megoldása költséges lehet. Soha ne próbálja saját kezűleg megállítani a gázszivárgást, mert potenciálisan ronthatja a problémát, ehelyett inkább hívjon szerelőt.