Szerencsénkre a földgáz egy, olyan jellegzetes illattal rendelkezik, melyet akár kis mennyiségű szivárgás esetén is könnyedén észlelhetünk a lakásunkban vagy az otthonunkban. Melyet érdemes nagyon komolyan kell vennünk, hiszen könnyedén a saját, illetve a családunk életébe kerülhet.

Mire figyeljünk oda, ha gázszivárgást észlelünk?

Most olyan praktikákat szeretnénk bemutatni, amely segítségével a legegyszerűbb módon ellenőrizhetjük le, hogy van-e gázszivárgás, illetve nincs. Továbbá azt is ismertetjük, hogy mi a teendő, ha bármiféle problémát észlelünk az otthonunkban. Amennyiben a lakásban, vagy bármilyen más zárt helyiségben gázszivárgást észlel, akkor abban a pillanatban oltson el mindent, amely nyílt lánggal rendelkezik. Ilyen lehet a cigaretta, gyertya vagy bármi más, amely lánggal rendelkezik. Erre azért van szükség, mivel nem tudhatjuk, hogy milyen mértékű a szivárgás, és ilyen esetekben egy kis szikra is elegendő lehet a robbanáshoz, amely akár emberi életeket is követelhet. Ráadásul még az is nagyon fontos, hogy minden elektronikai cikket kikapcsoljuk, illetve arra is figyeljünk, hogy ne kapcsolja ki vagy be a villanykapcsolót, hiszen ott is keletkezhet minimális szikra, amely elég lehet a baj bekövetkeztéhez.

Gázszivárgás

Gázszivárgás

Ilyen esetekben legtöbbször rejtett szivárgással kell szembe néznünk. Így ebben az esetben rögtön zárja el a fővezetéket és hívja az éjjel-nappal dolgozó hibabejelentőt, majd azonnal hagyja el a házat, hiszen sosem lehet tudni, hogy milyen mértékű is szivárgás. Továbbá az is fontos, hogy ilyen esetekben minél előbb friss levegőre menjünk és azon belül is, olyan helyre, amely jól szellőzik, ugyanis a gázmérgezés akár halálos is lehet. Ráadásul a gázszivárgás esetén mindig érdemes tájékoztatni a szomszédokat is, illetve felhívni a figyelmüket a veszély mértékére. Addig ne térjünk vissza a házba, míg a szerelők el nem hárítják a hibát.