Az otthonában található gáz többnyire metánból áll – és ez az oka annak, hogy különös szagokkal rendelkezik. A gáz természetes formájában szagtalan; a gázhoz a szagot valójában a  közüzemi vállalatok adják hozzá, hogy azonnal tudhassák az emberek, hogy mikor van gázszivárgás. Ha megérzi ezeket a különös szagokat, akkor azonnal érdemes szakembert hívni.

Gázszag esetén azonnal szakemberhez kell fordulni

Ha gázszagot érez, ürítse ki otthonát azonnal, és tartson távol mindenkit a lakástól aki csak arra jár. Ne érintse meg a lámpákat vagy a készülékeket – Ne kapcsoljon ki semmit, a  legjobb, ha nem érünk hozzá olyan dolgokhoz, amelyek szikraforrást generálhatnak, ilyenek a  telefonok, szerszámok és zseblámpák is. Ne gyújtson gyertyát vagy gyufát sem, hiszen ezek is tűzveszélyesek.  Ne nyissa ki az ablakokat és az ajtókat – bár a terület szellőztetése kecsegtető lehet, de ezt mind az állami hivatal, mind a gázszolgáltató ellenezi. Egyszerűen fogalmazva: ne nyissa ki vagy zárja be az ablakokat és az ajtókat, kivéve az ajtót, amelyen át elhagyja a házat.

Gázszivárgás

Gázszivárgás

Ne próbálja megtalálni a szivárgást, és a gázt se próbálja meg elzárni – hagyja ezt a szakemberekre. Miután biztonságos helyre került és a családját is kimenekítette otthonából azonnal hívjon fel egy szakembert, aki azonnal a segítségére siet majd. Csak egy profi és tapasztalt gázszerelőnek szabad kikapcsolnia a gázt vagy hozzáérnie a csövekhez, hiszen egy hétköznapi ember nem tudja mit szabad és mit nem ha a gázcsövekről van szó. A szakembernek ráadásul meglesznek az eszközei is ahhoz, hogy megtalálja és meg is állítsa a gázszivárgást ezért minden esetben forduljon egy több éves tapasztalattal rendelkező szakemberhez ha legközelebb gázszagot érez otthonában vagy munkahelyén. Ha kint észlel gázszagot, azt is jelentenie kell, mert lehet hogy egy másik lakásban van a szivárgás ezzel pedig akár életeket is menthet majd.