A hőszivattyú egy igen környezetbarát, gazdaságos és biztonságos fűtési és hűtési forma. Általa a fűtéshez és hűtéshez szükséges energia 75%-át a környezetből tudjuk kinyerni, így valóban gyorsan megtéríti a beépítéséhez szükséges összeget.

Attól függően azonban, hogy a környezetünk mely részét fogjuk hasznosítani, többféle típust különböztethetünk meg. Az első típus a levegő-víz hőszivattyú, amely esetében az energiát a levegőből nyerjük ki, és vizet melegítünk vele. Ez a típusú hőszivattyú bárkinél telepíthető, hiszen a levegő mindenhol a rendelkezésünkre áll. Kis helyigénye és alacsony telepítési költsége pedig tovább növeli a népszerűségét. Azonban el kell mondani róla, hogy a hasznosítható energiája a kinti hőmérséklettől függ, ezért összességében ambivalens rendszert kaphatunk általa.

A második típus a víz-víz hőszivattyú, mely a hasznosítható energia szempontjából a legoptimálisabb. Ásott kút szükséges hozzá, melyből kinyerhetjük a hőt. Mivel pedig a talajvíz hőmérséklete a téli hónapokban sem esik sokkal lejjebb, ezért egész évben egyenletes hőmérsékletet tud biztosítani. Nincs szükség mellette egyéb alternatív fűtési módszerekre. A talajkollektoros hőszivattyú a felső talajréteg hőjét hasznosítja, melyet a nap és az esővíz hője biztosít. Csakúgy, mint az ásott kutas megoldás, ez is képes önállóan megoldani a ház fűtését és hűtését, azonban nagy a helyigénye, a letett csövek fölé pedig később sem lehet majd építkezni. A negyedik a szondás hőszivattyú, melynek esetében a csöveket 60-100 méteres lyukakba vezetik. Kis helyigényű, alkalmas a passzív hűtésre és az önálló fűtésre is. Azonban magas költségek szükségeltetnek hozzá, és különböző engedélyek beszerzése is. Amennyiben tehát hőszivattyú beszerzését fontolgatjuk, mindenképpen vegyük figyelembe a különböző típusok előnyeit és hátrányait is.