A kombinált vagy “kombi” kazán egyesíti a vízmelegítés funkcióját és biztosítja a központi fűtést. A kombinált kazán különbözik a hagyományos kazánoktól abban, hogy a kombinált kazánhoz nincs szükség forró vagy hideg víz tároló egységre.

A kombinált kazánok

A kombinált kazánok nagyon kicsik a hagyományos kazánokhoz hasonlítva. Nincs szükség forró víz tárolására, mint ahogy a hagyományos kazánok esetében. A kombinált kazánok esetében nincs szükség egy nagy melegvizes palackra, amelyet általában a szellőzőszekrényekben tárolnak. Ezzel szemben a kombinált kazánok csak kis helyet igényelnek a konyhában. Rendkívül hatékonyak, sőt a kombinált kazánok akár 90%-kal is hatékonyabbak másoknál. Ezért otthonának fűtése olcsóbb ezzel a megoldással, mint a hagyományos kazánokkal. Felszabadítja a tető vagy a tetőtér helyét, mivel nincs szükség hidegvíz-tároló egységre. Ennek oka az, hogy a kombinált kazánok a hidegvízellátást közvetlenül a hálózatról kapják. Nincs víztároló egység, ami kevesebb munkát és kevesebb gondot okoz a telepítésnél. A hidegvíz-egység hiánya csökkenti a csövek befagyásának kockázatát is a téli időszakban.

Bár a kombinált kazán “igény szerint” melegíti a vizet, a kazánnak továbbra is bőséges vízellátásra van szüksége ennek a követelménynek a kielégítéséhez. Ha elektromos zuhanyt használ, vagy egynél több ember használja az ingatlan különböző részein található csapot, a víznyomás csökken. Ennek oka az, hogy a vízigény meghaladja a rendelkezésre álló ellátást. Ez különösen rossz a több fürdőszobával felszerelt ingatlanok esetében. Ezért, ha vízre van szüksége egyidejűleg több különböző csaphoz, akkor jobb, ha egy hagyományos kazánt telepít. Ellenkező esetben, ha két ember különböző csapokat használ, a víznyomás gyenge lesz, és bosszantja még azt is, aki csak kezet akar mosni. A szállodáknak, közházaknak, irodakomplexumoknak vagy nagy házaknak ezért javasoljuk, hogy ne használjanak kombinált kazánokat.