A gázkészülékek vásárlásánál az egyik legfontosabb szempont a biztonság. Bármilyen termékre voksoljon is a fogyasztó, tudnia kell, hogy az égéstermék elvezetésének módja nagyon fontos. Nem mindegy, milyen megoldásokkal áll elő a gyártó, csak a megfelelően kialakított gázberendezésekre lehet számítani. Fali-, turbó kazánok, beépített tárolós- vagy kondenzációs kazánok, átfolyós vízmelegítők, gázbojlerek, konvektorok, légbevezetők, tűzhelyek gondos kiválasztásával egy életre szólóan biztosítható az otthon zavartalan működése.

Minden háztartás kialakításakor felmerül, hogy a gázszolgáltatás kényelme szempontjából milyen jellegű és árfekvésű gázkészülékek kerüljenek beszerelésre. A szakemberek javaslatokat szoktak tenni bizonyos típusokra a fogyasztó igényeinek figyelembevételével, de azért nem árt, ha mindenkinek megvan az elképzelése, mit és mennyiért engedhet meg magának. A kivitelezés, a beszerelés költségei nem egyformák, érdemes több szolgáltató ajánlatát is elkérni a végleges döntés előtt.

Minőség tekintetében megkülönböztetünk kiváló és közepes kvalitással bíró berendezéseket. A középkategóriás gázkészülékek választása esetén nagyobb körültekintés szükséges, mivel az ismeretlen márkák üzemképességéről nem lehet a fogyasztó 100%-ra meggyőződve. A képesítéssel és gyakorlattal rendelkező gázszerelő segítségével eloszlathatók az esetlegesen felmerülő kétségek. Csak garanciális gázberendezésekhez szabad ragaszkodni; az adott termék minőségét szavatoló cégekre a későbbiekben is lehet számítani, amennyiben probléma támadna a készülék működősét illetően. A szakszervizek elérhetőségeinek kikérése természetes folyamat a vásárlás során, hisz előre nem tudni, milyen nehézségek adódhatnak a beszerelés folyamán.

„A”, „B”, „C” jelöléssel ellátott gázkészülékek közül választhat a végfelhasználó, akár kombinálva az egyes típusokat. A feladat ellátása szerint más funkciót tölt be a nyílt égésterű, de égéstermék elvezetése nélküli „A” kategóriás készülék és más jellegűek azok a berendezések, melyeknél az égéstermék elvezetése alapkövetelmény.

Amennyiben gondot okozna a megfelelő gázkészülék kiválasztása, keressen fel egy hozzáértő, tapasztalt szakembert, aki útba tudja igazítani ilyen téren és hasznos tanácsokkal látja el a beszerelést megelőzően is.