A szén-monoxid egy színtelen szagtalan gáz, amely nagy mennyiségben akár halálos is lehet, ezért fontos időben észlelni. Számos halálesetről halhatunk, amely könnyen megelőzhető lett volna egy egyszerű szellőztetéssel, de mivel nem érezzük, ezért csak szén-monoxid érzékelő segítségével tudjuk megállapítani időben, hogy baj van.

Mi a szén-monoxid mérgezés?

A nem biztonságosan működő gázkészülékek nagyon mérgező gázt képezhetnek, amelyet szén-monoxidnak hívnak. Halált, valamint súlyos, akár hosszú távú egészségügyi problémákat, például agykárosodást is okozhat, ha nem észleljük időben. A szén-dioxidot földgáz égetésével állítjuk elő. Általában akkor fordul elő a baj, ha egy gázkészüléket helytelenül szereltek be, rosszul javították ki a problémát vagy nem volt rendszeresen karbantartva. Akkor is előfordulhat, ha a kémény vagy szellőző nyílás el van dugulva. Az olaj és a szilárd tüzelőanyagok, például a szén, a fa, a benzin és az olaj szintén szén-monoxidot képezhetnek égés közben.

A szén-monoxid mérgezés, akkor léphet fel, ha ezt a gázt belélegezzük, így helyettesíti az oxigént a véráramban és oxigén nélkül a testszövet és a sejtek elkezdenek károsodni. Még a kis mennyiségű gázmérgezés is problémákat okozhat az emberi szervezetben, viszont a hosszú távú hatások között szerepel a bénulás és az agykárosodás is. Jellegzetes tünetei: a fejfájás, a szédülés, a hányinger, a légszomj és az eszméletvesztés. A tünetek ismerete életeket menthet így bármelyikről is legyen szó azonnal hagyjuk el a helyiséget és szellőztessünk. Nyissuk ki az ajtókat és ablakokat, hívjuk ki a tűzoltóságot, akik kikapcsolják gázkészülékeket és biztonságossá teszik az otthonát. Azonnal keresse fel orvosát vagy menjen kórházba és tudassa velük, ha szén-monoxid mérgezés gyanúja áll fenn, mert komoly következményekkel is járhat. A komolyabb gondok megelőzéséhez javasolt minden szobában rendszeresen ellenőrzött szén-monoxid érzékelőket elhelyezni!