A szén-monoxid riasztás fontossága az otthonában

Bármely gázkészülék, életkorától és fenntartásától függetlenül, nagyon mérgező gázt termel, szén-monoxid vagy CO néven. Ezt földgáz vagy cseppfolyósított kőolajgáz hiányos elégetésével állítják elő. Általában a nem megfelelően felszerelt vagy karbantartott gázkészülék okozza ezt.

CO riasztó

Nem kell egy gázkészülék öreg és romos legyen, hogy problémákat okozzon. De még kis mennyiségű szén-monoxid belélegzése is mérgezést okozhat, amely bénulást, agykárosodást vagy akár halált is okozhat. Néhány ezer forintért megmentheti életét és családja életét. A szén-monoxid-riasztók nem drágák, és nem is igénylik a professzionális felszerelést. Egyszerű csavarral egyszerűen felszerelhetők a falhoz (mindig kövesse a gyártó útmutatásait a vásárláskor), és aktiválásakor hasonlóan szólnak, mint a tűzjelző/füstérzékelő. Ha füstérzékelő nélkül nem lakna egy házban, miért hagyja figyelmen kívül a szén-monoxid-riasztó jelentőségét? A szén-monoxid (CO) mérgező, színtelen, szagtalan és ízetlen gáz. Bár nincs kimutatható szaga, a CO-t gyakran keverik más szagú gázokkal. Tehát belélegezheti a szén-monoxidot olyan gázokkal együtt, amelyeknek érzi az illatát, és nem is tudja, hogy CO van jelen ezekben.

A CO általános ipari veszélyt jelent, amely olyan szenet tartalmazó anyagok hiányos elégetéséből adódik, mint pl. földgáz, benzin, kerozin, olaj, propán, szén vagy fa. A kovácsműhelyek, kohók és kokszolókemencék CO-t termelnek, de a sima gázkazánok is. A munkahelyi expozíció gyakori forrása a belső égésű motor. Szén-monoxid-mérgezés akkor következik be, amikor szénmonoxid felgyülemlik a véráramban. Ha túl sok szén-monoxid van a levegőben, teste a vörösvértestjeiben lévő oxigént szén-monoxiddal helyettesíti. Ez súlyos szövetkárosodáshoz vagy akár halálhoz vezethet. A nem megfelelően szellőztetett készülékek és motorok, különösen szorosan lezárt vagy zárt térben, lehetővé tehetik a szén-monoxid veszélyes szintre történő felhalmozódását. Ezért érdemes CO riasztóba befektetni.