A fagyás a csövek szivárgásához vezethet, ha nem tudja időben észrevenni azt, de más okok is okozhatják a csövek szivárgását. A rozsda, a szerelési problémák és a cső fizikai károsodása lyuk kialakulásához vezethet.

Az nyomáscsökkenés és az állóvíz is árulkodó lehet

Még egy aprócska lyuk is károsíthatja a gipszkartonokat, tönkre teheti a padlót, és más károkat okozhat, amelyeknek a javítása több ezer forintba kerülnek. A csövek problémájának felismerése segíthet a szivárgás megakadályozásában, mielőtt komolyra fordulna a dolog. A csőben lévő lyuk azt jelenti, hogy kevesebb víz jut a csaptelepekbe. Ez a víznyomás csökkenéséhez vezethet, amely gondot okozhat kézmosásnál, mosogatásnál vagy zuhanyzásnál. Az alacsonyabb víznyomás növelheti a dugulást a mosdóban vagy a mosogatóban, mert a csökkent víznyomás nem tud mindent lenyomni a csöveken. A hirtelen vagy megmagyarázhatatlan nyomáscsökkenés azt jelentheti, hogy víz szivárog valahol a rendszerben. Fagyott csöveknél előfordulhat, hogy a csaptelepből nem jön ki víz. A gipszkarton mögött gyakran  csövek futnak a falon. Egy szivárgó cső a fal mögött nyomokat vagy nedvességet hagyhat a gipszkartonon. Egy többemeletes házban az emeleten levő fürdőszobákban vagy mosókonyhákban futó csövek a mennyezetbe szivároghatnak. A helytől függően szükség lehet a gipszkarton vagy a mennyezet egy részének eltávolítására, hogy elérje a sérült csövet.

Szivárgó vízvezeték

Szivárgó vízvezeték

Ha a szivárgás makacs vagy hosszabb ideig tart, észreveheti, hogy a területről kijövő víz kisebb cseppeket és pocsolyákat hoz létre. Kövesse a víz forrását, hogy megláthassa, hol található a szivárgás a csőben. A házba vezető vízvezeték megszakadása a szivárgás forrása közelében pocsolyákat okozhat az udvaron is. Ha észrevétlenül megmagyarázhatatlan vizet észlel, azonnal hívjon fel egy szakembert, hogy vizsgálja meg a helyzetet. Ezen kívül a víz színe és a különböző szagok is arra utalhatnak, hogy szivárog az egyik vízvezeték.