Lassan az ősz közepéhez közeledünk, és sajnos nem tart már sokáig a jó idő, hamarosan elkezd majd vészesen csökkenni a hőmérséklet. Azt hogy mikor kell bekapcsolni a fűtést már évek óta vitatják és különböző válaszokat kapunk a környezettudatos emberektől, a takarékosaktól és a hidegtől érzékenyektől egyaránt. De valójában nincs helyes válasz, vagy egy pontos időpont, amely meghatározza, hogy mikor kell bekapcsolni a fűtést.

Csalós lehet a hideg levegő

Csak egyetlen tanácsot tudunk felajánlani: akkor kapcsolja be a fűtést, amikor szüksége van rá. Ez nem feltétlenül egy hasznos tipp, de ha ön is  a széndioxid-kibocsátáson aggodalmaskodik, vagy az egyre csak növekvő számlákra, akkor a válasz a “szükség” szóban rejlik. Számos dolog befolyásolhatja a fűtés bekapcsolásának szükségességét, ezen tényezők kihasználásával pedig pénzt takarít meg és a környezetet is megóvhatja. Eljön majd az idő, amikor a hőmérséklet túl hideg lesz és ilyenkor a fűtést csak rövid ideig kell bekapcsolni. De addig, amíg a hőmérséklet elkezd csökkenni, kisebb változtatásokat hajthat végre, hogy a lakás hőmérséklete kényelmesebb legyen. Amikor főzni, zuhanyozni vagy fürdeni készül, akkor remek ötlet, hogy nyitva hagyja az ajtókat, hiszen ez segít a hőnek eljutni a ház többi részébe. Ez ellentétes azzal a téves elképzeléssel, hogy a belső ajtók bezárása segít a ház melegedésében, de valójában meggátolja a meleg levegőt abban, hogy az egész házat elérje.

Fűtési szezon

Fűtési szezon

A nyárból az őszbe való átmenet alatt a hőmérséklet hirtelen csökken, emiatt pedig csalós lehet az idő. Ebben az időszakban úgy érezzük, hogy az időjárás sokkal hidegebb, mint amilyen valójában. Ez a jelenség minden évben több ezer háztartást vezet félre a fűtést idő előtt, ez pedig sokak számára pénzkidobást jelent. Néhány extra réteg több mint egy hónapig növelheti a fűtési időtartam kitolását, vagyis öltözzön melegen a lakásban és tegyen egy takarót a kanapéra, hiszen ülő helyzetben így sokkal kényelmesebbnek érzi majd magát és nem fog felfázni sem, ráadásul ezzel is pénzt spórolhat meg.