A vízkő nagy problémát jelenthet, ha a főzővíz és fűtőelemek, például mosogatógépek, kombi-kemencék, kávéfőzőgépek és automaták használatával működő konyhai eszközök belső csővezetékében vagy vízmelegítő elemeiben történik. Ez potenciálisan veszélyes is lehet a túlmelegedésnél. Ha a belső csővezetékben vízkőképződés lép fel, akkor a víz áramlását korlátozza, ami komoly és drága károkat okoz a berendezésekben.

A vízkő hátrányai

Amikor a vízkőképződés a vízvezetékekben történik, szigeteli az elemeket és kényszeríti őket arra, hogy sokkal több energiát használjanak fel, mint amennyi szükséges a víz melegítéséhez, ami korai égetéshez vezet. Az a tény, hogy egy területet hivatalosan lágyvizű területnek minősítenek, nem mentség arra, hogy ne szereljük be a vízlágyító kezelő eszközt, mert még mindig fennáll a kockázata a vízkőnek ilyenkor is. Még ha a normál vízellátást lágy víznek is tekintjük, ha a víz a mély fúrásból a szárazság idején folyik ki, a keménységi szintje megváltozik. Ezenkívül a vízzel foglalkozó cégek a föld alatti csővezetékeken keresztül mozgatják a vizet, ami szintén megváltoztatja a keménység szintjét.

Vízkő

Vízkő

A vízkőzet kemény vízterületeken a fűtési és melegvíz rendszerek magas üzemeltetési költségeit eredményezi mind az épületgépészeti, mind az ipari alkalmazásokban. Az Egyesült Királyságban például igen jelentős a vízkőképződés költsége az ipari környezetben az energia pazarlása miatt. A vizsgálatok azt mutatták, hogy egy 25 mm vastag vízkő-réteg hőcserélő felületen 90% -kal csökkenti a hőátadást, és ez jelentős hatással van az energiaköltségekre. Csak egy 1 mm-es vízkő-réteg növeli az energiaköltségeket 7,5% -kal, míg a 12 mm-es réteg 65% -kal növeli az energiaköltségeket. Oda kell tehát figyelni a vízkőre és a vízvezetékekre, mert komoly költségekbe ütközhet a vízkő miatt és utólag fog majd ráfizetni, ha nem gondolkodik időben.