Talán azt senkinek sem kell bemutatnunk, hogy a vízkő a háztartások egyik legnagyobb ellensége. Akarva és akaratlanul is megjelenik és jelentős károkat okozhat.

Mit tehetünk a vízkő ellen?

Úgy is mondhatnánk, hogy a vízkő a háziasszonyok legnagyobb ellensége. Ám tulajdonkép úgy jellemezhetnénk a legegyszerűbben, hogy a cseppkő kialakulásának a felgyorsított változata. Amely cseppet sem szép és még káros is. A vízkő úgy keletkezik, hogy a csapból folyó vízben sók is megtalálható, ezek az anyagok leggyakrabban kalciumkarbonát és magnézium-karbonát. A vízkő annál gyakoribb, ha ezek az anyagok minél nagyobb mennyiségben találhatóak meg a csapvízben. A vízkő egyik tulajdonságának megemlíthető, hogy melegítés hatásra még gyorsabb kialakul. Az mellett, hogy nem szép számos kártékony hatással is rendelkezik. Megrongálhatja a vízvezetékeket és idő előtt tönkre teszi azokat a berendezéseinket, melyek összeköttetéssel vannak a vízzel. Ilyen pl. a bojler, kazánok, mosogatógépek, stb. Az mellett, hogy hamarabb tönkre is mennek még az energiafogyasztásukat is megnövelik, így az idő múlásával nagy költségbe zavarhatnak bennünket.

Vízkő

Vízkő

Mivel magát a vízkövet igen nehéz eltávolítani, így csak azzal szemben járhatunk el, hogy a lerakódást megakadályozzuk. Ezt pedig a vízlágyító használatával érhetjük el. Ezek megtalálhatóak különféle készítmények formájában, illetve ma már a modern technikának köszönhetően kaphatóak, olyan modern készülékek is, melyek megvédenek bennünket és a berendezéseinket a vízkő lerakódásától. Mégpedig ezt úgy oldották meg, hogy a vízvezeték köré tekercselt vezeték mágneses teret biztosít, melynek köszönhetően ártalmatlan vegyületté alakul át az ártalmas kalcium. Így ezek továbbá már nem lesznek ártalmasok, hiszen nem lesznek képesek arra, hogy kiváljanak a vízből. Ezek a készülékek igen hasznosnak bizonyulnak, és a bemenő vízvezetékekre nagyon érdemes felszerelni.