Mi az a konvektor? A hosszabb-rövid válasz a következő: “minden olyan  készülék radiátor, amely a konvekciós hőre koncentrálódik, és nem egyszerűen hőt szivárogtat kifelé.” De ha azon gondolkodik, hogy vásárolna egyet, akkor most többet tudhat meg ezekről a készülékekről. Minden radiátor lényegében egy üreges vezető tartály, amely az egyik oldalról táplálja a vizet, és a másik oldalról kifolyik.

Konvektorok vs. radiátorok

A síkképernyős radiátorok, más néven Type 10 és P1 radiátorok,  alapjukban négyszögletes fém tartállyal rendelkeznek. Ezek nagyjából pár hüvelyk vastagok és egy méter hosszúságúak. Vékonyak, ezért  “lapos” a nevük , és ez a legegyszerűbb formája a modern radiátoroknak, és ezekből épül fel az összes többi radiátoros kialakítás is. Még mindig használják a konvektorokat, de nem szigorúan “konvekciós radiátorokként”.  A fülke mögött levő fémcsapszegek rétegének megcsavarásával ezek az okos konvektorok jelentős mennyiségű felülettel rendelkeznek a fém tartályhoz. A nagyobb felület azt jelenti, hogy a hőt a levegőáramokból jobban el tudják vonni. Mivel a hűtőbordák közötti hézagok szándékosan függőlegesek, és ez az ügyesen kompakt, mégis széles felület a fal és a radiátor panelje között található, ez azt jelenti, hogy a hő csak felfelé haladhat, a hideg levegő a szoba alján marad amely a radiátor alsó részébe van kialakítva.

Konvektor

Konvektor

Minden radiátor felmelegíti a helyiség alján lévő hűvös levegőt, amely felfelé emelkedik, mivel a hő állandó, forgó hideg levegőáramlást hoz létre és meleg levegő jön ki belőle. De nem minden radiátor neve “konvektor radiátor”. Tehát a fent említettek szerint minden radiátor hő konvekcióval működik, és a hőt oldalról is sugározzák. A konvektor radiátorok ezt is megtehetik. És ha a fűtőtest mellett ül, akkor érezni fogja ennek az előnyeit. Kevésbé hatékony viszont a nagyobb helyiségek egyenletes fűtésére. A konvekciós radiátorok szendvicsformájukat használják, hogy jobban áthatolják az emelkedő levegőt, miközben felmelegítik, folyamatosan továbbítják, hogy folyamatos forgásban tartják azt.