Az infravörös az energia egy formája, amely az elektromágneses spektrum részét képezi a vörös szín után. Most erről a fűtési típusról tudhat meg még többet.

Infravörös eszköztípusok

Az infravörös hőtermelő hullámhossz 0,78 mikron és 1000 mikron (vagy 1 milliméter) között van, és több ezer Celsius fokos hőtartományt fed le abszolút nulláig. Bármely 0° K-nál magasabb hőmérsékletű tárgy infravörös energiát fog sugározni. Az infravörös által lefedett hatalmas hőmérsékleti tartomány és a hő eltérő fizikai tulajdonságai miatt, miközben a frekvenciákon keresztül halad előre, magát az infravöröst több típusra osztja: Rövidhullám 0,78–1,5 mikron, Közepes hullám (vagy középső infravörös) 1,5–3 mikron, Hosszú hullámú infravörös (vagy távoli infravörös, IR-C) 3 mikron és 1000 mikron (1 mm) között: száz centi foktól abszolút nulláig terjed.

Mivel mindhárom típus hőtermelő és eltérő jellemzőkkel bír, fontos tudni, hogy milyen infravöröseket használhatunk fűtési helyzetekben és hogyan alkalmazzuk. Minél rövidebb az IR hullámhossz, annál „melegebb” az IR fűtőelem, és annál „áteresztőbb” a hője, vagyis nagyobb távolságokat képes megtenni keskenyebb „sugarakban”. A kényelmes fűtéshez ez hasznos lehet azonnali „kiemeléshez”, a nagy távolságok vagy nagyobb légáramlás leküzdéséhez – és ez a legfontosabb különbség az ilyen típusú infravörös melegítők esetében. A hő nagyon „áteresztő”, és a legalkalmasabb nagy távolságok megtételére vagy a huzat legyőzésére. Ezek a melegítők alacsonyabb teljesítményt bocsátanak ki az olyan hullámhosszon, amelyet az emberek olyan jól abszorbeálnak (amelyek 3 mikron vagy annál alacsonyabbak). A rövid hullámú infravörösnek nagyon erős a fénye, valamint az erős hő jellemző rá. Nem kell tehát félni az infravöröstől csak azért, mert kevésbé elterjedt a környékünkön. Az infravörösnek számos előnye van amit bárki kihasználhat, sikerrel.