Az intelligens fűtésvezérlés már régóta működik világszerte, de sajnos a közelmúltig nem esett sok szó hazánkban. Mindez megváltozott az intelligens fűtésvezérlők elterjedésével Magyarországon is.

Milyen egy intelligens fűtésvezérlő és milyen egy okos otthon?

Ezek a modern fűtési megoldások rendkívül személyre szabhatók és ráadásul felhasználóbarát rendszerek is, amelyek jobb ellenőrizhetőséget biztosítanak otthonának hőmérséklete felett, ugyanakkor pénzt is megtakaríthat. Az okos fűtési rendszerek alkatrészei márkák szerint is nagyon különböznek. Választhat egy nagyon egyszerű okos rendszert, de vannak már egyre bonyolultabbak is. A választási szempont az igényektől is függhet, de szinte minden intelligens fűtési rendszer rendelkezik legalább a következő három elemmel. Az első és legfontosabb a központi egység avagy az okos termosztát. Ez minden intelligens fűtési rendszernek a központi eleme. Ez az eszköz felváltja a hagyományos termosztátot és néhány fontos kiegészítő funkcióval rendelkezik az elődjéhez képest. A termosztát segítségével beállíthatja a fűtési ütemtervet az életmódjának megfelelően. Könnyen kezelhetők és a folyamat nagy része automatizált.

A következő fő eleme az okos fűtési rendszereknek az intelligens radiátor szelepek, amelyek lehetővé teszik, hogy mindegyiket külön-külön vezérelje az okos termosztáton keresztül. Ez azt jelenti, hogy pontosabban meg tudja mérni a különböző helyiségek hőmérsékletét a rési termosztáttal szemben, ahol csak egy helyiségben volt lehetséges a hőmérséklet mérése. A harmadik és egyben a legutolsó közös eleme az okos fűtési rendszereknek a szoftver. A legtöbb intelligens fűtési rendszer tartalmaz egy okostelefon vagy asztali számítógépes alkalmazást, amely lehetővé teszi a fűtés házon kívüli ellenőrzését is, valamint a felhasználás térképezését. Ezáltal az intelligens fűtési rendszer be- vagy kikapcsolása egyes helyiségekben is lehetséges egy távoli okoseszközről, így bárhonnan irányíthatja az otthona fűtését. A fenti okokból kifolyólag az intelligens fűtési rendszerek sok pénzt takaríthatnak meg Önnek, nagyon kevés erőfeszítéssel. Az intelligens termosztát, az okos radiátor szelepek és a távirányító kombinációja azt jelenti, hogy jobban tudja szabályozni a fűtést és így a kiadásokat is.