A földgáz használatánál mindig be kell tartani a biztonsági szabályokat. Ahhoz, hogy biztonságos legyen a gázhasználat, a gázkészülék minőségi állapota is szükséges, ezért érdemes minden készüléket felülvizsgáltatni a fűtési szezon előtt.

A földgáz egy tiszta formájában színtelen, átlátszó, illetve szagtalan gáz, amit fosszilis tüzelőanyagként is lehet használni. A földgáz egy gyúlékony elegye a szénhidrogén alapú gázoknak. Ahhoz, hogy szagos és könnyen felismerhető legyen, egy etil-merkaptán nevű anyagot használnak, amely jellegzetesen rossz szaggal rendelkezik. Fontos megkülönböztetni a földgázt a folyékony kőolajgáztól, amely tartályokban található és a kőolaj feldolgozásának a terméke.

A folyékony kőolaj nehezebb a levegőnél, míg a földgáz könnyebb a levegőnél és egyáltalán nem mérgező. A földgáz kék lánggal ég ha tökéletes az égés, és nem tartozik hozzá szén-monoxid, korom, illetve hamu sem. Környezetvédelmi szempontból tehát a földgáz az egyik legtisztább energiahordozó, ezért nem kell félni tőle, fűtéshez tökéletesen biztonságos, hiszen egyáltalán nem bocsájt ki káros anyagokat sem. A lényeg, hogy a földgáz alapú gázkészülékeket minden fűtési szezon előtt ellenőriztesse.