A szénmonoxid olyan mérgező gáz, amelynek nincs szaga és íze. Ha belélegezzük, akkor rosszul érezzük magunkat, és meg is ölheti az embert ha magas szénmonoxid szintnek van kitéve. A szénmonoxid belélegzése után az belép a véráramba, és összekeveredik a hemoglobinnal (a vörösvérsejtek részei, amelyek oxigént hordoznak a szervezetben), és karboxihemoglobint hoznak létre.

Minél tovább szívja be a gázt, annál rosszabb

A szénmonoxid mérgezés tünetei nem mindig nyilvánvalók, különösen alacsony szintű expozíció esetén. A fejfájás az enyhe szénmonoxidmérgezés leggyakoribb tünete. Egyéb tünetek közé tartozik a szédülés, hányinger és hányás, fáradtság és zavartság, gyomorfájdalom, légszomj és légzési nehézség. Az alacsony szénmonoxid-koncentráció tünetei hasonlóak lehetnek az ételmérgezéshez és az influenzához. Az influenza ellenére a szénmonoxid mérgezés nem okoz magas lázat. A tünetek fokozatosan rosszabbodhatnak a hosszantartó szénmonoxid-expozícióval szemben, ami késlelteti a diagnózist. A tünetek kevésbé súlyosak lehetnek, ha távol van a szénmonoxid forrásától. Ha ez a helyzet, akkor vizsgálja meg a szénmonoxid szivárgásának lehetőségét, és hívjon egy szakképzett szakembert, hogy ellenőrizze az esetlegesen hibás és szivárgó csöveket.

Szènmonoxid mèrgezès

Szènmonoxid mèrgezès

Minél hosszabb ideig lélegzik be a gázt, annál rosszabbak a tünetek. Elveszítheti az egyensúlyt, a látást és a memóriát, és végül elveszítheti tudatát. Ez két órán belül megtörténhet, ha sok szénmonoxid van a levegőben. Az alacsony szén-monoxid-koncentráción hosszú távú kitettsége neurológiai tüneteket is okozhat, például nehéz gondolkodást vagy koncentrációt, gyakori érzelmi változások – például ingerlékenységet, depressziót vagy impulzív vagy irracionális döntéshozást. A magas szén-monoxid-gázok légzése súlyosabb tüneteket okozhat. Ezek a következők lehetnek: károsodott mentális állapot és személyiségváltozások, szédülés, ataxia – az agy és az idegrendszer károsodása által okozott fizikai koordináció elvesztése.