Dugulásokkal a konyhában, a fürdőszobában, vagy a toalettben találkozhatunk. Míg ez utóbbi sajnos komoly fertőzésveszélynek is kiteszik az ingatlan lakóit, addig az első kettő esetében elsősorban funkcionális hiányosságokkal kell számolnunk. De mégis mit tehetünk, ha otthonunkban is felütötte fejét a dugulás?

A helyzet általában nem egyik percről a másikra alakul ki, ezért már az első jeleknél érdemes bevetni a pumpát vagy a különféle duguláselhárító folyadékokat. Ez utóbbiakkal ajánlott vigyázni, és használatuk során gumikesztyűt viselni. Arra ügyeljen, hogy soha ne vegyítsen egymással többféle anyagot, ezzel ugyanis akár veszélyes gázok is felszabadulhatnak.

Ha a természetes megoldások híve, akkor öntsön a lefolyóba szódabikarbónás-ecetes forró vizet, vagy alkalmazza a bóraxot, esetleg a trisót az újra átjárható lefolyók érdekében. Amennyiben egyik megoldás sem vezetett eredményre még többszöri próbálkozás után sem, úgy ajánlott szakembert hívnia, aki profi felszereléssel gyorsan a dolgok végére tud járni.

Sikeres duguláselhárítás után mindig ügyeljen a megelőzésre, akár időnként egy edény forró víz lefolyóba öntésével, vagy a már említett ecet és szódabikarbóna használatával. Nem mindegy az sem, mi kerül a lefolyóba, kerülje az oda nem illő szennyezőanyagokat!