A duguláselhárítási eszközök visszanyúlnak egészen az ókorba. Akkoriban persze még nem volt olyan lefolyó- és csatornahálózat mint napjainkban, de így is tapasztaltak dugulást a zártabb részeken, és akkoriban nagy mennyiségű vízzel, illetve faágakkal próbálták megoldani a dugulás problémáját.

Ez a módszer körülbelül a huszadik században változott meg, amikor megjelentek a bonyolultabb csatornahálózatok, hiszen az emberek megismerkedtek a komolyabb dugulással, valamint a duguláselhárítás fogalmával is. A legkorábban a duguláselhárítók csekély választékkal rendelkeztek, volt például drótszerű piszkáló berendezésük, voltak bőrtömlőik, és fagolyókkal is jó eredményeket tudtak elérni.

Később, az ipar fejlődésével megjelentek a tolható csövek, a sugárcsövek, a megerősített sodronyok, a szivattyúzó berendezések és a vízsugaras tömlő is. A valaha volt egyik legjobb duguláselhárító találmány a WC pumpa, aminek az elődjét már előszeretettel használták korábban is Amerikában. Manapság már rengeteg nagyobb teljesítményű szerkezet és nagy nyomású mosó és cső van, amelyekkel hatékonyan meg lehet szüntetni a legmakacsabb dugulást is akár egy szempillantás alatt.