Mint minden használati tárgynak, az elektromos berendezéseknek és a hálózatnak is szüksége van egy időszakos ellenőrzésre vagy vizsgálatra. Az anyagok természetes öregedési folyamata jelentős hatással van az elektromos berendezések és vezetékek megbízhatóságára.

Az elektromos berendezésekre és a lakásunkban megtalálható áramhálózatra is ráfér a megfelelő időközönkénti ellenőrzés, hogy a minimális követelményeknek megfeleljenek, ami a biztonságot illeti. Egy időszakos ellenőrzés során az alábbiak jöhetnek szóba:

  • annak ellenőrzése, hogy a lakás elektromos hálózata rendben működik és nincsenek látható és életveszélyes sérülések;
  • az összes olyan kockázatot kizárni, ami áramütést vagy lakástüzet okozhat;
  • a földelés megfelelő működése;

Arról, hogy milyen időközönként kell megtörténnie az időszakos ellenőrzésnek több vélemény is van, de abban mindenki egyetért, hogy 10 évente legalább egyszer vizsgáltassuk meg egy villanyszerelővel otthonunk elektromos hálózatát. Vannak kivételes esetek is, például a lakásvásárlás vagy bérlés, amikor indokolt a vizsgálat, de minden esetben szakemberre bízzuk ezt a feladatot, hiszen csak Ö tudja érdemleges válaszokkal ellátni a háztulajdonost egy esetleges lakástűz elkerülése érdekében.