A 2000-es évektől kezdve az EU olyan energiafogyasztó termékeket állít elő, amelyeket hatékonysági minősítéssel kell ellátni – valószínűleg ön is látta már ezeket. Ezeknek dupla előnye van: megkímélik a bolygót és pénzt is lehet velük megtakarítani. Ez különösen igaz a gázkazánokra. A hőtermelő berendezések leginkább energiát használnak fel.

Hogyan lehet energiahatékonyabb?

Ez magában foglalja a szárítógépeket és elektromos főzőlapokat is egyaránt, és ezek a készülékek elengedhetetlenek mindennapi életünkben, hiszen nem olyanok, amiket csak úgy lekapcsolunk és elsétálunk, tehát a megoldás az, hogy minél energiatakarékosabbá tegyük őket, és ezt a gyártók is megtették már. A kazánok sokkal energiahatékonyabbak manapság, mint korábban. Ez azt jelenti, hogy minden olyan üzemanyagegységet, amelyet elfogyasztanak, még több hővé alakítják át. Így a nagyobb hatékonyság pénzt takarít meg mégis kevesebb energiát fogyaszt. Ön is biztosan ismeri az EU energiahatékonysági minősítését, amely a készülékekhez tartozik. Eleinte a kazánokat egy A-tól G-ig terjedő skálán mértek, és ezt a minősítést még mindig láthatja, ha új terméket vásárol, de ahogy az energiahatékonyság javult, ez a skála megváltozott és behozták az A +, A ++ és az A +++ rendszert.

Kazán energiahatékonyság

Kazán energiahatékonyság

A kazán kora és típusa befolyásolhatja, hogy az mennyire hatékony. A piacon a leghatékonyabb kazánok jelenleg a modern kondenzációs kazánok. Ezek a kazánok, ellentétben a nem kondenzációs kazánokkal, megállítják a füstgázon keresztül a forró gázokból származó hőveszteséget. Egy régi, G-besorolású, nem kondenzáló kazán lecserélésével egy kondenzáló berendezésre évente 100 ezer forintot takaríthat meg. A fűtéstechnológiai fejlesztések rengeteg emberen segítenek a költségek csökkentésében világszerte. Számos vállalat, mint például a Worcester Bosch, intelligens fűtési vezérlőket is  biztosít, ezek lehetővé teszik, hogy a fűtést kezelhesse telefonjáról, táblagépéről vagy számítógépéről.