Otthon van saját házában, és meleg van, de mégis nagyon nagyon fázik. Nem így kellene lennie, ugye? A termosztát 25 fokosra van állítva. Ez egy kényelmes hőmérséklet. Vagy legalábbis kényelmes hőmérsékletnek kell lennie.

Mi az oka a hidegnek?

Nem akarja feltekerni a fűtést, mert az energiaszámlája már magas. És ha csökkentené a hőmérsékletet? Emiatt csak még jobban fázna, mint most. Miért nem érezzük jól magunkat tehát ezen állítólag kényelmes hőmérsékleten? Nagyszerű kérdés, és számos lehetséges válasz van erre. Sok otthon hőmérséklete egyenetlen. És igen, ez idegesítő. Az egyenetlen hőmérséklet az egyik leggyakoribb probléma. Sok esetben a fűtés és a légberendezés nem hibás. Az emberek otthonának tulajdonságai kényelmetlenné teszik őket. Lehet, hogy 25 fok lesz a folyosón, ahol a termosztátja van, de ez nem azt jelenti, hogy 25 fok van az ablak mellett, ahol ön éppen tartózkodik. Ha otthonában melegebb van, mint kint, akkor a fűtőtest által termelt hő megtalálja a módját, hogy elkerülje lakóterét. Minél szivárgóbb az otthona, annál több lehetőséget kínál a hő elszökésére.

A levegő hőt hordoz. Ha levegő szivárog az otthoni épület burkolatában, a levegő és az általa szállított hő a szabadba kerül. A levegő általában az otthoni szivárgásokon keresztül távozik otthonából: mennyezetek és tetőtér által, a legalacsonyabb emeleten, ajtóknál és ablakoknál, elektromos aljzatok környékén, valamint fürdőszoba, konyha és mosókonyha szellőzőkön keresztül. Amikor ezeken a réseken keresztül meleg levegő távozik, ugyanolyan mennyiségű hűvös levegő jut otthonába. Ezt nevezzük levegő beszivárgásnak. Ha a hűvös levegő beszivárog a helyiségekbe, ahol olvasni, TV-t nézni vagy családjával szeretne időt tölteni, nem számít, mit mond a termosztát – nem fogja jól érezni magát. A levegő páratartalmat is hordoz, és a meleg levegő több nedvességet tart, mint a hideg levegő. Ha elegendő hideg levegő hatol be otthonába, a páratartalom kellemetlenül alacsony lehet.