A falfűtés elkészítése egy rendkívül bonyolult munkának hangzik, viszont egy kis tudással és odafigyeléssel, valamint a megfelelő eszközök használatával mi magunk, egyszerű emberekként is kialakíthatjuk saját, jól működő falfűtésünket.

Tervezés és a tartók felszerelése

A legelső dolog, amit ki kell számolni tervezéskor az az, hogy a lakás mekkora mennyiségű hőt igényel. Ehhez lehet programokat is használni, vagy csövekkel is ki lehet számolni azt. Ezek után kell majd egy nézet a becsövezendő falakról, hogy így láthatóvá váljon a nyomvonal. A tartók rögzítésére a legolcsóbb megoldás a hilti-szalag, de aki mást szeretne kipróbálni, annak a gyári műanyag sín is ajánlott.

A falfűtés vakolása

Amint a tartókat és a csöveket kellőképpen a falra rögzítette, itt az ideje a vakolásnak. A 10 mm-es csövezés mellett a 2, maximum 2,5 cm vastag vakolat ajánlott, viszont még a 4 cm is elfogadható. Csakis zsákos vakolattal érdemes próbálkozni, mert a szilárdsága az, ami igazán szükséges a falfűtéshez. Itt nem csak a jól bevált, egyszerű vakolási módszert kell alkalmazni, hanem gondosan, kanállal fel kell kenni a cső köré a vakolatot, méghozzá úgy kell körbe kenegetni ezeket, hogy a vakolat mögöttük is kitöltse a rést.