Amikor itt a fatüzelés szezonja, rengeteg szó esik a környezetszennyezésről. valóban annyira káros a fa tüzelése levegőnk tisztaságára nézve? ha igen, mit tehetünk ellene?

Mi okozza a gondokat?

Ha a tűzifa kémiai összetételét nézzük, láthatjuk, hogy nem, vagy csupán nagyon kis mennyiségben tartalmaz szennyező anyagokat. Télen mégis öntik magukból a fekete füstöt kéményeink. Ha végigmegyünk az utakon, akkor is érezhetjük és láthatjuk a füstködöt. Mi okozza hát ezeket a jelenségeket, ha nem magával a tűzifa elégetésével van gond? Minden jel arra utal, hogy a hibás tüzelési szokások, az elavult tüzelőberendezések és a nem megfelelő tüzelőanyag a fő okai ennek. Ha odafigyelünk, nagymértékben csökkenthetjük ezt.

Min változtassunk?

Ma már magától érthetődig, hogy a fa, amit veszünk nem elég száraz. Kevés az a fakereskedő, aki türelmesen kivárja a száradási időszakot, és utána kezdi árulni a tüzelőanyagát. Pedig a fának másfél-két év száradás kellene a kivágás után. Így, ha igazán törődünk a környezetünkkel a mi dolgunk, hogy odafigyeljünk arra, hogy fánk légszáraz állapotban legyen, amikor az égetésére kerül sor. Fontos az is, milyen módszerrel tüzelünk. A legjobb, ha a felsőégésű fektetett, vagy a felsőégésű állított begyújtást alkalmazzuk, így gátolva, hogy hamurészecskék jussanak ki a kéményen.