Babaváráskor nagyon gyakran nem készülnek fel arra az emberek, hogy a babaszobában lennie kell egy alaphőmérsékletnek, hiszen az ideális hőmérséklettel megvédheti újszülöttjét a megfázástól és egyéb kellemetlenségektől.

Egy babának az ideális hőmérséklet 21-22 Celsius fok, fürdéskor pedig a 24-25 fok tökéletes lehet. Ha betartja ezeket a számokat, akkor a baba garantáltan nem fog fázni, de melege sem lesz. A babáknak azért nagyon fontos a meleg, mert az anyaméhben is ehhez szoktak hozzá, és ezt a meleget biztosítják a szülőszobában is, de a szülők feladata, hogy otthon is meglegyen ez az ideális meleg a pici számára.

Később majd lehet ezeket csökkenteni, lehet akár 20 Celsius fok is, ahol a gyermek éppen alszik, viszont fürdésnél kötelező betartani a 24-25 fokot, mert a babák rendkívül hamar megfáznak, és náluk a megfázás is sokkal tovább tart, mint a felnőtt embereknél. Ha baba nyáron születik, akkor szerencséje van, hiszen a falak és a házak általában átmelegszenek ilyenkor, és nem kell külön gondolkodni a fűtésen, viszont ha télen jön a baba, akkor mindig érdemes odafigyelni arra, hogy éppen hány fok van a babaszobában, és szükség szerint fűtsön akár pluszba is, hogy meg ne fázzon a baba.