Manapság már többféle fűtési rendszer közül lehet válogatni, hiszen ha a fűtési rendszerről van szó, akkor nem mindegy a lakás mérete, elhelyezkedése és egyéb szempontok miatt is előbb mindig egy szakemberrel kell konzultálni, aki felméri, hogy melyik a legmegfelelőbb rendszer lakása számára.

Kazánok és bojlerek

A kazánok belül gáz, vagy olajfűtésűek, a bennük levő tüzelőanyag keveredik a levegővel, majd elég. A lángok egy fém hőcserélőt melegítenek, majd így a meleg a levegőbe jut. A kazánokban levő égéstermékek egy csövön keresztül távoznak. Ami a bojlereket illeti, ezek általában a vízfűtésre alkalmasak. Míg a kazánok által meleg jut a levegőbe, addig a bojlerek a vizet képesek felmelegíteni.

Hőszivattyúk és kandallók

A hőszivattyúk kétirányú légkondicionálók, hiszen nyáron benti hűvösebb levegőt keverik a kinti melegebb levegővel, télen pedig pont ellentétesen működik, vagyis a kinti hideg levegőt egy elektromos rendszer segítségével meleggé alakítják. A kandallók alapvetően részei a szoba dekorációjának, viszont nemcsak az esztétikum miatt szeretjük ezeket annyira, hanem azért is, mert kellemes meleget árasztanak a téli hideg estéken. A kandalló persze nem helyettesíthet például egy kazánt, viszont a nappali fűtésére tökéletes lehet.