A gázkazánok a legdrágább készülékek egyike, amelyeket otthonába vásárolhat, ezek a lakás fenntartásához létfontosságúak. A meleg víz, a fűtés, a zuhanyzók és fürdőszobák is mind egy jól működő, profi gázkazánra támaszkodnak. Ezekkel a karbantartási tippekkel segítünk önnek abban, hogy megfelelő legyen a gázkazán karbantartása, hiszen ha a gázkazánnal nem bánunk megfelelően, akkor a javítás igen költséges lehet.

Ügyeljen a kazán szellőztetésére és ellenőrizze a nyomást

A gázkazánját minden évben érdemes megnézetnie egy tapasztalt és profi szakemberrel. Nem számít, ha úgy gondolja, hogy a gázkazán rendben működik, az ön és az önt körülvevő  családtagok biztonsága érdekében elengedhetetlen, hogy évente egyszer gondoskodjon erről, hiszen vannak olyan problémák is amelyek nem egyértelműek és csak egy szakember veheti őket észre. Ha szeretné, akkor ezt kombinálhatja az éves gázbiztonsági ellenőrzésével, hogy ezzel pénzt takarítson meg. A kazánokat rendszeresen ellenőrizni kell, hiszen a fekete korom, a szokatlan zajok, a szivárgások és a repedések is arra utalhatnak, hogy hibása gázkazánja. A lángnak kéknek kell lennie – ha sárgának tűnik vagy füstöl, akkor azonnal hívjon gázszerelő szakembert. Győződjön meg róla, hogy a szellőzőnyílást is ellenőrizte egy esetleges elzáródás miatt.

Gázkazán karbantartás

Gázkazán karbantartás

A megfelelő működés érdekében a kazánnak megfelelően szellőzöttnek és a lehető legkönnyebben hozzáférhetőnek kell lennie. Idővel a kazán elveszíti a nyomást és ez befolyásolhatja a teljesítményét. Győződjön meg róla, hogy szükség esetén szabályozni tudja a nyomást – a kezelési útmutatóban mindent megtudhat erről. Ügyeljen arra is, hogy a nyári hónapokban havonta legalább egyszer 10-15 percig fűtse be a kazánt, hogy hibátlan legyen a kazán a fűtési szezonra. Fontos, hogy otthonába szénmonoxid-riasztót is telepítsen. Ha ön bérlő, akkor a bérlő felelőssége annak biztosítása, hogy legalább egy szénmonoxid-riasztó telepítve legyen.