A gázkazánokat funkciójuk szerint két csoportba sorolhatjuk: fűtő és kombi gázkazán. Az égési folyamat szempontjából megkülönböztetünk nyílt égésű, zárt égésű és kondenzációs gázkazánt.

A gázkazán előnyei

A gázkazán legnagyobb előnye, hogy falra szerelhető, és kis helyet foglal a lakásban. Minimális zajt bocsájtanak ki, és napjaink legbiztonságosabb fűtéstechnológia. Fáradtság, kellemetlenség nélkül meleg lakásunk lehet, mivel nem kell folyamatosan ellenőrizni, és tüzelő anyagot beszerezni. Az éjszaka közepén is élvezhetjük lakásunkban a számunkra kellemes hőmérsékletet. A kombinált gázkazán folyamatosan biztosít a lakás bármelyik helyiségébe meleg vizet.

A gázkazán hátrányai

A kombinált gázkazán hátránya, hogy nem tud egyszerre lakást fűteni, és meleg vizet előállítani. A másik hátrány, hogy a meleg vizes csap megnyitása után pár percet várnunk kell még oda érkezik a meleg víz. Ha egyszerre több helyiségbe is megnyitjuk a meleg vizes csapott, akkor egyik helyen se fog megfelelő mennyiségű, és hőfokú víz folyni. Sokak számára a legnagyobb hátrányt a földgáz magas ára jelenti, ezért a téli időszakban bosszantó gázszámlák érkezhetnek.