A gázkazánok karbantartása egy otthonban sem tűr halasztást, tekintettel az egyre több, gázberendezések helytelen bekötéséből, működtetéséből és ellenőrizetlenségéből fakadó problémára. A statisztika szerint a hűvösebb idő beköszöntével lényegesen megnő a gázszerelők munkája; a szakértők (egészségügy, rendőrség) nem győznek figyelmeztetni a gázkazánok- és vezetékek karbantartásának a fontosságára. A rendszeres ellenőrzés nemcsak megnyugtató, de szükséges is a téli hónapokra készülve, mivel csak így kerülhetőek el a nem kívánt, gázszivárgás okozta súlyos balesetek.

A fogyasztók egy része becsületesen minden évben a fűtési szezon előtt szakemberrel ellenőrizteti gázkészülékeit, de vannak, akik elhanyagolják e fontos kötelességüket. A szakképzett mesterrel végeztetett karbantartásról más-más a vélemény, sokan fölösleges pénzkidobásnak vélik. A tapasztalat az ellenkezőjét mutatja: sok, ránézésre hibátlanul működő kazánokról derült már ki, üzemképessége megkérdőjelezhető. A biztonsági előírások megkövetelik ugyanis az alkatrészek, a csatlakozó vezeték kifogástalan voltát és  a helység levegőző nyílászáróinak elhelyezését. Nem szabad szem elől téveszteni az anyagfáradás lehetőségét, ami a rendszeres ellenőrzést indokolja.

A gázkészülékek, nem megfelelően működtetve legalább annyira veszélyesek, mint például egy közlekedési eszköz, ami karambolt okoz.  Az egyén és családja biztonsága érdekében nagyon fontos az üzemeltetési előírások gondos betartása, ezzel kivédhetők az esetleges balesetek. A meghibásodások észrevétele azonnali és hatékony beavatkozást igényel,. Csak gyakorlott és képesítéssel rendelkező gázszerelő segítségével történhet a kazán üzemképességének felmérése; hivatalos engedéllyel ellátott személy által végzett kontroll egyet jelent a 100%-ois biztonsággal.

Mire kell figyelni a gázkazánok karbantartásánál?

Mivel összetett feladatot jelent a gázkazánok karbantartása, lényeges szempont az égőtér és hőcserélő tisztítása. A biztonsági berendezések ellenőrzésével meggátolható a gázszivárgás. Az égési termékeket elvezető rendszer tüzetes átvizsgálásakor kiderül, hogy nincs-e akadályoztatva a szellőzés. Bármilyen elzáródás veszélyes lehet, ezért szükséges az alapos gázfelülvizsgálat. A kazánok helyes üzembe helyezésénél a szakember megnézi az adott paramétereket; ellenőrzi, minden érték a megengedett tartományban mozog-e.

Az ország egész területén működő hazai, gázkészülékeket ellenőrző vállalatok általában megbízhatóak; szervizeik könnyen elérhetők bármilyen településről. A folyamatos kiszolgálást lehetővé tévő mobilitás révén gyorsan a helyszínen teremnek adott esetben. A gázkazánok karbantartására vonatkozó előírásokról pontos ismeretekkel rendelkeznek, szükség esetén felvilágosítanak. Árajánlatot kérve, szívesen elmagyarázzák a teendőket az őszi fűtési szezon kezdetén.  A felhasználói tapasztalatok szerint az éves gázfogyasztás jelentősen csökkenthető a kazán helyes beállításával. A fórumokon olvasható vélemények alátámasztják, hogy precíz, szakértelemmel felvértezett szervizek segíthetnek a havi gázszámla díjának lenyomásában is.