Használhatja-e a meglévő radiátorokat hőszivattyúval?

Amióta a hőszivattyúk először elérhetővé váltak Magyarországon, az emberek aggódnak az elérhető kimeneti hőmérséklet miatt, és szeretnék tudni, hogy a hőszivattyú működik-e a meglévő radiátorokkal. A rövid válasz természetesen igen.

Radiátorok és a hőszivattyú

Sok tanácsadó meglehetősen elavult véleményt ad a hőszivattyús rendszer lehetőségeiről. Azt mondják, hogy padlófűtésre és erősen szigetelt otthonra lesz szüksége ahhoz, hogy a hőszivattyú működjön, és ezt a véleményt minden alkalommal továbbadják az otthon tulajdonosainak. Gyakran ennek az az oka, hogy inkább fosszilis tüzelésű kazánt akarnak eladni önnek. A hagyományos, nem kondenzáló fosszilis tüzelőanyaggal működő fűtési rendszereket általában úgy tervezték, hogy 60-65 ° C-on működjenek. A fűtőtesteken áthaladó forróság égési kockázatot okozhat. Azok a hőszivattyúk, amelyekkel dolgozunk, képesek ilyen jellegű hőmérsékletek előállítására, de a magasabb hőmérsékletet előállító rendszer hatékonysága alacsonyabb lesz, mint a 40–45 ° C körüli hőmérséklet. Célunk egy olyan hőszivattyú telepítése, hogy a lehető leghatékonyabban működjön, és elegendő hőt biztosítson otthona számára is. Szerencsére mindkettőt megtehetjük, mivel gyakran tapasztaljuk, hogy a házban meglévő radiátorok túlméretezettek.

Ha már van fosszilis tüzelésű kazánja radiátorokkal, akkor egy egyszerű tesztet végezhet annak bemutatására, hogy mennyire nagyok a radiátorai egy 60 ° C-on működő rendszerhez. Kapcsolja be a fűtést, és nyissa ki az esetleges lefelé forduló radiátorszelepeket. Ellenőrizze, hogy a termosztátok teljesen fel vannak-e kapcsolva, és várjon néhány órát. Ha az ingatlan túl meleg lesz, akkor ésszerű, hogy túl sok hőt fektet az épületbe, mivel a radiátorai túl nagyok az adott előremenő hőmérsékleten. Hajlamosak vagyunk megállapítani, hogy túlméretezett radiátorokat telepítettek, hogy elkerüljék a számításokat annak érdekében, hogy kiderüljön, milyen méretűnek kell lenniük. Ha hőszivattyún gondolkodik, akkor ez előnyére válik.