Hogyan kerüljük el a mosogatógép lefolyójának az eldugulását?

Ahogy a kézi mosogató lefolyója, úgy a mosogatógépé is könnyedén eldugulhat. Mindez legtöbbször az ételmaradékoknak köszönhető, de előfordul, hogy a használt mosogatószer lerakódása is duguláshoz vezet.

Bombabiztos módszer így nincs is arra, hogy garantáltan és mindenkorra elkerüljük a lefolyó eldugulását, azonban vannak praktikák, amelyek alkalmazásával nagymértékben lecsökkenthető a bekövetkezésének az esélye. Az első, amire mindenképpen oda kell, hogy ne hagyjunk ételmaradékot az edényeinken. Amit csak bírunk, kaparjunk ki a tányérjainkból, edényeinkből, és csak azután helyezzük azokat a mosogatógépünkbe. Bár a lerakódott zsír így is okozhat problémát, legalább nem lesznek nagyobb dolgok, amelyek valóban megakadhatnak a lefolyóban.

Fontos tudni azonban, hogy a zsír és a mosogatószer nemcsak a lefolyóban rakódhatnak le, hanem magában a mosogatógépben is, ezért érdemes időről-időre üresen, kifejezetten erre a célra készített tisztítószerrel elindítani egy mosást. Ezzel nemcsak a dugulást, de a mosogatógépünk meghibásodását is elkerülhetjük. Ha szeretnénk megúszni a szerelő kihívását, akkor ezt mindenképpen érdemes elvégezni. A végösszeg valószínűleg olcsóbb lesz, mint egy lehetséges javítás költségei.