Gyakran felmerülő kérdés, a víz melegítésének legjobb módja, ha az otthonunkban csak villamos energia van, azaz nincs gázkazán vagy más alternatíva a víz fűtésére.

Mennyibe kerül a villamosenergia és milyen megoldások vannak?

A mosáshoz vagy tisztálkodáshoz használt melegvíz melegítése a fűtés utáni második energiafogyasztást jelenti a házban, tehát érdemes erre is odafigyelni az energiamegtakarítás maximalizálása érdekében. Nyilvánvaló, hogy ha gázszolgáltatást használ, akkor a lehetőségek nagyon egyszerűek. Egy gázkazán meglehetősen olcsón melegíti fel a vizet, vagy tárolhatja azt egy melegvíz tartályban, majd egyenesen a szükséges csaphoz juttatja azt. Elektromos áram esetében azonban a lehetőségek nem annyira egyszerűek a költségekből is kifolyólag. A villamos energia meglehetősen drága hazánkban is, körülbelül 35 forint / 1 kWh költséggel jár, ezzel szemben a gáz kb. 10 forint / kWh. Ez azt is jelenti, hogy a forró víz előállítása nem csupán háromszor annyiba kerül hanem, ha pazarolja a forró vizet, ennek a pazarlásnak a költsége is megháromszorozódik. A jó hír az, hogy számos lehetőség áll rendelkezésre, ha kénytelen a melegíteni vizet villamos energiával előállítani otthonában.

A legolcsóbb módja a vízmelegítésnek a megújuló energiák használata. Ez magában foglalja a hőszivattyúkat, a napenergiás rendszereket és a napelemeket is. A víz melegítése rendkívül olcsó lehet ezeknek a rendszereknek köszönhetően, ugyanakkor a telepítési költség nyilvánvalóan magas lesz, de hosszú távon mindenképpen kifizetődő. Lássunk néhány árammal is működő, a víz melegítésére is alkalmas rendszert. A hőszivattyúk ugyanúgy működnek, mint egy sima központi fűtési rendszer kivéve, hogy csak 1 egység áramot igényelnek kb. 3 egység hőmennyiséghez. A kapott forró vizet ezután szigetelt víztartályban tárolják a hőveszteség minimalizálása érdekében. A napenergiával működő vízmelegítő rendszereknél a nap ereje felmelegíti a vizet a tetőn lévő paneleken vagy csöveken keresztül. Ezt a meleg (nem forrásban lévő) vizet ezután eljuttatják a melegvíz-tartályba, ahol azt az elsődleges fűtőkészülék, például elektromos merülő fűtőelem vagy elektromos kazán tovább melegíti. A harmadik megoldás a napelemes panelek, amelyek nem szolgáltatnak közvetlenül hőt, az általuk előállított többlet áram eljuttatható a melegítőbe, hogy aztán ingyen melegítse a vizet a tároló tartályban.