Ha otthona túl meleg vagy túl hideg, akkor valószínűleg azonnal a termosztát felé veszi az irányt a probléma megoldása érdekében. Mindössze egyetlen gomb megnyomásával meleg vagy hideg levegőt küldhet szét az egész lakásban. A ház hőmérsékletének fő vezérlésével a termosztát lehetővé teszi, hogy kommunikálni tudjon a fűtési és hűtési rendszerével.

Az elektronikus termosztátok működése

Az elektronikus termosztátok működését könnyen meg lehet érteni. A modernebbek hasonlóan működnek mint egy egyszerű számítógép, érzékelőket használnak, hogy megállapíthassák, otthona a megfelelő hőmérsékleten van-e. Ezek olyan funkciókat és előnyöket is biztosítanak, mint a programozható beállítások és Wifi elérhetőség, amelyek lehetővé teszik otthonának különböző hőmérsékleten tartását napközben vagy éjszaka, akár otthon van, akár a munkahelyén. Az elektromechanikus rendszerek már  egy kicsit bonyolultabbak. Az elektromechanikus termosztát tipikusan két fém tekercset vagy fémszalagot tartalmaz. Amikor a hőmérséklet megváltozik, ez a tekercs vagy a szalag mozog, ami a higanyt tartalmazó injekciós üveget az egyik oldalra billenti. A higany az ampulla egyik végéhez áramlik, jelezve, hogy a fűtést vagy hűtést be kell kapcsolni.

Elektronikus termosztát

Elektronikus termosztát

Amikor a termosztát megpróbálja szabályozni a hőmérsékletet az otthonában, akkor éppen  küzd a kültéri hőmérséklet ellen. Ez azt jelenti, hogy minél nagyobb a különbség a két hőmérséklet között, annál nehezebb a rendszer működése ez pedig több energiát igényel. Az energiafelhasználás csökkentéséhez tartsa szem előtt a kültéri hőmérséklet várható értékét. Állítsa be a termosztátot a lehető legközelebb a kinti hőmérséklethez, miközben továbbra is kényelmes hőmérsékletet tarthat otthonában. Ne feledje, hogy türelmesnek kell lennie, amikor megpróbálja elérni a megfelelő hőmérsékletet. Kerülje el a túlzott fűtést vagy hűtést és inkább próbáljon meg a helyes beállításra koncentrálni.