Hamarosan vége a nyárnak és itt a fűtési szezon kezdete. A lakásfelújítások időszaka lassan véget ér és ideje a fűtési rendszerekre koncentrálni minden energiánkat. Eldugult vagy csak elavult radiátorok cseréje indokolt? Bemutatjuk, mire figyeljen egy radiátor cseréjénél házilag.

Az első lépés, hogy lezárjuk a csapot, ami biztosítja a radiátorba beáramló fűtéshez szánt meleg vizet. Ezt követően a radiátorból kiáramló vízcsövet is el kell zárnunk, hogy ne ömöljön vissza a víz. Miután ezzel a feladattal készen vagyunk, leszerelhetjük a csövekről és a falról, vigyázva a benne lévő vízre, hiszen könnyedén kifolyhat a padlóra.

A régi radiátor leszerelve, most jöhet az új. Amennyiben ugyanaz a mérete a régi és az új radiátoroknak, nem okoz különösebb gondot a felszerelése. Ellenkező esetben feltétlenül hívjon fűtésszerelőt, hogy elkerülje a későbbi bosszúságokat, hiszen a csövek átméretezése szakember tudását igényli.

Végül, ha minden egyezik, felfúrjuk a radiátortartókat a falra. Természetesen ezt is kellő elővigyázattal, hiszen viszonylag nagy súlyt kell, elbírjanak és a megfelelő vízszintes helyzetben kell, hogy tartsák a radiátort.

Utolsó lépésként visszaszereljük a radiátort a fűtési rendszerre és kipróbáljuk megfelelő működését.