A szódabikarbónát akár varázsszernek is nevezhetnénk, hiszen annyi mindenre fel lehet használni a háztartásban. A sütés-főzésben használhatóságát nyilván mindenki ismeri, azonban más felhasználási területeiről már lehet, hogy kevesebben hallottak.

A szódabikarbóna ugyanis kiválóan alkalmazható a mosogató dugulásánál is. Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy a mosogatónknál nehézkesen folyik le a víz, akkor nem kell rögtön a drága lefolyótisztítók után nyúlni, melyek ráadásul rengeteg méreganyagot is tartalmaznak, és nem biztos, hogy előnyös a számunkra, ha érintkeznek azzal a felülettel, amelyikben az edényeinket, tányérjainkat, poharainkat mosogassuk el.

Minden szempontból sokkal jobban járunk, ha inkább beleöntünk fél pohár szódabikarbónát a lefolyóba, arra rá egy pohárnyi ecetet, és hagyjuk hatni az elegyet, mely pezsegve oldja fel a szennyeződéseket. Erre már csak egy kis meleg vizet kell engedni, mely már biztosan gond nélkül folyik le. Ugyanezzel a módszerrel kiváltható a mosogató tisztításához használatos szerek megvásárlása is. Csak szórjunk a tisztítani kívánt felületre egy kis szódabikarbónát, locsoljunk rá ecetet, majd miután a pezsgés elállt, víz és szivacs segítségével könnyedén le tudjuk tisztítani még a makacsabb szennyeződéseket is.