A dugulás szinte mindig a lehető legrosszabb pillanatban jelentkezik. Általában a nagy családi vacsora főzése előtt vagy a vendégváró előtt, pont mielőtt odaérnének a vendégek hirtelen a mosogatóvizet nem lehet leengedni, ez a probléma keresztül húzhatja a terveinket.

Nyilvánvaló, hogy a dugulás hivatalos megszüntetése az az, hogy felhívja a profikat, viszont erre valószínűleg nem mindig lesz ideje. Időnként kevés idő áll rendelkezésre, hogy megszüntesse az eltömődést, íme három stratégia a kétségbeesett időkre.

Nem ígérhetjük, hogy megoldják az alapvető problémát, de nagyon nagy esély van rá, hogy megoldják a problémát.

A pumpa

Ez az első dolog, amit minden alkalommal meg kell próbálnia – az eltömődések tisztítása az elsődleges feladata ennek az eszköznek! Igen erőteljes vákuum segítségével könnyen fellazítja a szennyeződéseket és eltávolítja.

Először távolítsa el a mosogatóból a fölösleges vizet, majd távolítsa el a lefolyó burkolatát, hogy kitárja a lefolyó fedelét. Helyette a pumpát a lefolyóra, majd húzza le-fel a pumpát legalább 30 másodpercig. Ismételje meg ezt a lépést legalább 3-szor.

Ecet és sütőszóda

Ez egy klasszikus házi lefolyótisztító módszer. Először öntsön egy csésze száraz szódabikarbónát a csatornába. Próbálja minél messzebbre, mélyebbre eljuttatni az anyagot. Ezután mennyiségre hasonló adag ecetet öntsön a lefolyóba. Az ecetnek szinte azonnal reakcióba kell lépnie, reagálni kell a szódabikarbónára. Hagyja, hogy a párolgó oldat legalább 2 percig a lefolyóban üljön. Ezután öntsön forró (de nem forrásban lévő) vizet rá, hogy kiöblítse. Ha az eltömődés továbbra is problémát okoz, akkor próbálja megismételni a fenti eljárást legalább 3-szor. Az ecetet és a szódabikarbónát össze is keverheti egy mérőpohárba mielőtt ráönti. A kísérletek között mindig öblítse ki a csatornát forró vízzel.

Húzza ki a hajszálakat (a csatornából, természetesen)

A haj alapú eltömődések különösen gyakoriak a fürdőszoba mosogatócsatornáiban. A legjobb módszer ezeknek a tisztítására az, hogy valamilyen eszközzel be kell nyúlni a járatba és ki kell húzni a hajat. A klasszikus módszer erre az, hogy egy drótszerű vállfát horog végűre hajtunk, majd ezt helyezzük a csatornába és annyi hajat próbálunk meg vele kihúzni, amennyit csak lehetséges.

Igaz ami igaz, van hátránya ennek a módszernek, először is: fel kell áldoznia egy akasztót, és ami még rosszabb, óvatosnak kell lennie vele. Ha túl durva az akasztóval, akkor megkarcolhatja a bemélyedő cső oldalát. Szerencsére nem csak drótfogas lehet alkalmas erre a műveletre, hanem rengeteg eszközt találhatunk a háztartásban, aminek a végére horgos kampót tudunk hajtogatni.